Догодина най-големият хотел в света ще стане на 30 години. Има една подробност - той все още не функционира. Рюгьон отдавна се е превърнал в символ на режима в Пхенян. Напоследък все по-усилено се говори, че хотелът във форма на пирамида най-накрая ще бъде пуснат в експлоатация.

За първи път от години сградата светна отвътре и това увеличи слуховете, че режимът планира да съживи хотела, в който има 3000 стаи.

Според Новините на Северна Корея представители на египетската инвестиционна компания "Ораском" наскоро са летели до Пхенян, за да обсъдят бъдещето на т. нар. Обречен хотел. Говори се, че на срещата е бил изпълнителният директор на компанията Нагиб Саварис.

По всички стандарти хотелът е зрелищен провал. Работата по 105-етажната постройка започва още през 1987 г. по времето на тогавашния вожд Ким Ир Сен, който има грандиозни планове в развиването на туристическата индустрия.

Смята се, че строежът излиза около 470 млн. местна валута, което по това време е равно на 2% от БВП на Северна Корея. През 1992 г. проектът е изоставен, тъй като в държавата настъпват тежки времена след колапса на СССР, който дотогава активно поддържа режима в Пхенян.

Според автора Маркъс Ноланд, който изучава Северна Корея, инспекция на Търговската камара на ЕС през 90-те години стига до заключението, че хотелът не може да бъде поправен. Сред проблемите на сградата са цитирани лошото качество на бетона и изкривените асансьорни шахти.

Режимът в Пхенян обаче периодично пробва да съживи обречения хотел. През 2008 г. най-накрая му бяха добавени стъклата, тогава даже беше обявена и дата на откриването през 2012 г., за да съвпадне със 100-годишнината от рождението на Ким Ир Сен. Това, разбира се, не стана, но година по-късно започнаха преговори с групата "Кемпински", която беше проявила интерес да отвори малък луксозен хотел на върха на сградата. Тези разговори също не доведоха до нищо и хотелът продължава да стои празен, като непрекъснато напомняне на провалените амбициозни планове на режима в Пхенян.