Киев изобщо не беше единствената столица, в която управляващият елит реагира с тревога на избирането на Доналд Тръмп, но украинското правителство има доста повече основания от останалите да се страхува от новата администрацията в САЩ.

Новоизбраният президент направи поредица от позитивни изказвания за руския президент Владимир Путин по време на кампанията, дори спомена, че би размислил дали да признае Крим – територия, която Русия анексира от Украйна преди две години. Заговори се и за „голяма сделка“ между Тръмп и Путин за Сирия. Тези неща, според някои, могат да изпратят Украйна под гумите на камиона.

"Всички си скубят косите и обикалят като луди“, каза зам. външният министър на Украйна Вадим Пристайко в първите дни след победата на Тръмп.

Въпреки, че настоящата администрация на САЩ се отказа да снабдява Украйна с тежко въоръжение, за да се противопостави на интервенцията на Русия в източната част на страната, тя оказа сериозна подкрепа на Киев с финансова помощ и с налагане на санкции срещу Русия. След победата на Тръмп и след предположенията, че руски хакери може да са помогнали за това, много хора в Киев се страхуват, че могат да бъдат изоставени.

"Всички говорят за това“, каза европейски дипломат в Киев. „Настана много притеснително време за Украйна“. Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол обяви в нощта на изборната победа на Тръмп, че Украйна е „най-големият губещ на света тази вечер“.

Украинските политици не криеха, че предпочитат Хилъри Клинтън. В един момент дори събитията в Киев се оказаха директно свързани с надпреварата, когато шефът на кампанията на Тръмп Пол Манафорт подаде оставка след обвинения, че е получавал съмнителни плащания за работата си за президента Виктор Янукович, който бе свален от Майдана през 2014 година.

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който бе губернатор на Одеса, е бил домакин на Тръмп не веднъж. Той каза, че е уверен, че новоизбраният президент си пада по мъжкарското поведение на Путин, а не толкова че одобрява стратегическите му цели в Украйна.

Говорихме много и никога не съм мислил, че е твърде ентусиазиран спрямо Русия“, каза Саакашвили. „Никога не съм усетил някакво ласкателство или специално отношение към Русия. Мисля дори, че той гледаше отвисоко на тях. Иначе той говори за Путин, защото го приема за успешен“.

Въпреки това, Саакашвили каза, че „Украйна е на челно място в списъка от държави за уволнение“ от Тръмп. Бившият грузински лидер прие украинско гражданство миналата година и бе назначен за губернатор на Одеска област от президента Петро Порошенко. Миналия месец обаче той подаде оставка и започна силно да критикува ръководството на Украйна.

Тръмп е привлечен от успеха, а той мрази лузъри, както сам се изразява. И от двете гледни точки, Украйна е на грешното място“, каза Саакашвили. Той каза още, че висши представители на администрацията на Обама „говорят в частни разговори ужасни неща за Украйна“, но са готови да си затварят очите за корупцията, докато при Тръмп ще бъдат по-честни.

САЩ подкрепят енергично правителството на Украйна след революцията от 2014 година, която отстрани Янукович, но сегашният президент Порошенко е критикуван за същата корумпирана и олигархична политика, прикрита зад демократична фасада.

Опозиционният депутат и милиардер Вадим Новински, който бе близък до Янукович, каза, че администрацията на Тръмп ще се чувства по-малко задължена да прощава недостатъците на властите в Украйна.

"Ще има охлаждане в отношенията. Щатите няма толкова силно и емоционално да подкрепят тази власт, както и няма да си затварят очите за престъпленията и грешките на това правителство“, каза Новински. „Те си затвориха очите за всичко и гледаха през розови очила“.

Някои критични депутати очакват управлението на Тръмп да създаде възможности за натиск за реформи. „Всички знаем, че Тръмп внимава с парите и се надявам, че при неговата администрация ще има по-силен контрол върху финансовата помощ“, казва депутатката реформатор Виктория Войцицкая, която участва в конференция във Вашингтон за очакваната политика на новата администрация.

Тя каза, че е пътувала с две послания до новите американски власти. Тя иска да са по-строги с правителството на Порошенко и дори да обмислят санкции за тези от близкия кръг на президента, които все още участват в старите корупционни схеми. Но в същото време, тя ще призове САЩ да не изоставят Украйна:

„Ние, реформаторите, вече сме в малцинство. Не ни изоставяйте, наистина се нуждаем от подкрепата ви“.

Въпреки подчертаното предпочитание към Хилъри Клинтън по време на кампанията, дори и представителите на правителството се опитват да гледат оптимистично на бъдещето. Надеждите им са свързани с конкретни хора около Тръмп, от които очакват да се държат като традиционни републиканци и да бъдат твърди спрямо Русия.

"Вече преодоляхме депресията“, каза Пристайко, заместник външният министър. Според него, много ще зависи от това кого Тръмп ще назначи за държавен секретар. Той отбеляза, че традиционно републиканците са по-ястребски настроени към Русия от демократите.

Сега, когато републиканците отново се върнаха в Белия дом, Пристайко открито казва, че Киев е малко разочарован от ограничената американска помощ за Украйна.

"Това бе първата администрация, чийто президент изобщо не стъпи на територията на Украйна. През двата мандата, това бе съвсем неочаквано, той не показа подкрепа за една страна в нужда. И къде бе последната му визита? В Гърция?“, попита Пристайко. „Мислех, че е изключително важно американците да покажат на Русия къде е мястото й. Имало е години, когато президентите поне минаваха през летището. Но да не се появи изобщо? Това е напълно неочаквано“.

А за предполагаемите топли отношения между Путин и Тръмп Пристайко каза, че „меденият месец едва ли ще продължи дълго“.

"Той (Тръмп) вероятно ще внесе емоционалната си претрупаност и във външните отношения“, каза заместник министърът. „Но рано или късно те (Тръмп и Путин) ще си стъпят върху опашките“.

Статията на Шон Уокър е публикувана в "Гардиън". Преводът е на Клуб Z.