Бившият шеф на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев е обвиняем по ново дело за неизгодни сделки на болницата в последните 13 години, съобщиха от прокуратурата.

Само преди дни във Военния съд в София тръгна делото срещу него и ексшефката на Клиниката по дерматология Мирослава Кадурина за неизгодни сделки за близо 6,5 млн. лева, а днес от прокуратурата съобщиха, че бившият депутат от ГЕРБ е обвинен за още 5 неизгодни договора за над 16 млн. лева.

И до двете обвинения се стигна след констатации в доклади от началото на миналата година на дирекция "Вътрешен одит" в Министерство на отбраната (МО), припомня "Правен свят".

Новото дело е свързано с договор между ВМА и Медико-диагностична лаборатория за образна диагностика "Астра" за отдаване под наем на медицинска апаратура и помещения в катедра "Образна диагностика". Този договор е бил преподписван 5 пъти от 2003 г. до 2013 г., като условията за ВМА ставали все по-лоши, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Вместо наем на пазарни цени, един от договорите предвиждал плащането за ВМА да е 60% от приходите на "Астра" от извършената дейност на територията на академията. В други два договора с фирмата обаче наемът вече бил определен като 37,55% от приходите на "Астра". Отделно от това, обслужването на апаратурата, разходите за консумативи за ползваните медицински апарати и доставката на резервни части били за сметка на ВМА.

Обвинен за престъпление по служба в новото разследване е и началникът на катедра "Образна диагностика" доц. Андрей Иванов. Той е и мажоритарен акционер в "Астра", като притежава 377 от 500 акции, допълват от държавното обвинение. Обвинението му е, че за да набави за фирмата и за себе си облага, предоставил на "Астра" апарати на ВМА свободно и неограничено, въпреки рамките по договорите. 

От прокуратурата подчертават, че "Астра" АД е осъществявала конкурентна търговска дейност, която не е по-различна от тази на Клиника "Компютърна и магнитно-резонансна томография" към МБАЛ-София към ВМА. През тези години обаче "Астра" е ползвала базата и кадровите ресурси на ВМА, което увредило правилното функциониране на академията.

За това, че Стоян Тонев съзнателно е допуснал подчиненият му Иванов да извърши престъплението по служба, бившият шеф на ВМА е обвинен и за допустителство. На двамата е наложена парична гаранция от по 10 000 лева, а разследването продължава.