Президентът Росен Плевнелиев се забави с около 2 минути за уречения час - 10 ч, за да връчи мандат за съставяне на кабинет на БСП. Точно в 10,02 ч той влезе в залата, поздрави лидерката Корнелия Нинова и придружаващите я депутати от ПГ на левицата - Ангел Найденов, Кристиан Вигенин и Жельо Бойчев.

След това поиска от Нинова решение на парламентарната група за кандидат за премиер. Плевнелиев прочете червената папка, в която пишете, че кандидат за премиер е Нинова. Но веднага след връчването на мандата, Нинова обяви, че няма да изпълни мандата и да предлага състав и структура на Министерския съвет. 

"С това втората стъпка приключва. Продължаваме с конституционната процедура и ще се надяваме от третия опит да бъде съставено правителство", заяви държавният глава.

На третата минута от церемонията той покани Нинова и членовете на ръководството на БСП на среща. За същото време в петък приключи и връчването на мандат на Бойко Борисов. Резултатът също беше същият.

Сега по конституция предстои президентът Плевнелиев да си избере парламентарна сила и да й връчи мандат до другата сряда. Пред БНТ преди дни той заяви, че "с голяма степен на вероятност" това ще е Реформаторският блок.

 
Те обаче още не са взели решение дали да го върнат веднага или да се опитат да формират кабинет. Заявката им е, че ако получат подкрепа от ГЕРБ може и да опитат, но в това правителство няма да има политически лица от партиите в РБ. Вчера се проведоха преговори между РБ и ГЕРБ, но те не произведоха новина.