България призовава Европейския съюз и НАТО да са готови с план "Б", ако Турция изпълни заплахата си да отвори границата си за над 3 милиона бежанци и мигранти от Сирия и Ирак, които приютява на своя територия, каза днес външният министър Даниел Митов.

"Има проблеми с реториката от страна на някои от нашите съюзници", каза той, очевидно визирайки заплахата на президента Реджеп Тайип Ердоган да отвори ГКПП Капъкуле за мигрантите, ако ЕС прекъсне присъединителните преговори със страната му.

За това призова в резолюция неотдавна Европейският парламент, но решението е в ръцете на държавите-членки, които ще го обсъдят по-късно този месец.

 Според общо изявление между ЕС и Турция от март т.г.  последната трябва да задържа мигрантите на своя територия срещу европейска финансова помощ, ускоряване на преговорите и визова либерализация, когато бъдат изпълнени условията за тях. Засега това споразумение действа, каза Митов. 

"Ние обаче сме призовали Европейската комисия да започне работа по план "Б", ако евентуална реториката от страна на република Турция придобие някакви реални измерения", - добави той, говорейки пред журналисти по време на среща на външните министри от НАТО в Брюксел. - Надяваме се, че до това няма да се стигне, но не можем да крепим политиката само на надежди. Трябва да сме подготвени за всякакви сценарии. България взима на национално ниво  всички възможни мерки за ограничаване на миграционните потоци".

За момента няма симптоми за пренасочването им през Черно море, но НАТО и ЕС трябва да са готови за евентуално такова развитие, отбеляза Митов.

Коментирайко други теми на срещата външният министър заяви, че: "Няма отстъпление по никакъв начин от позицията ни, общата позиция на НАТО, както и българската, че Крим е незаконно анексиран и принадлежи на Украйна".

В дискусията е било подчертано, че европейските членки на НАТО трябва да поемат по-голяма тежест от разходите на алианса, над 70 на сто от които в момена плащат САЩ.

"Това е едно от посланията към американската администрация и е ясно, че този дебат, който се води от години, би трябвало накрая да намери своето решение", каза външният министър.

За България най-важни в сътрудничеството между ЕС и НАТО са киберзащитата, борбата с нелегалната миграция и с формите на т.нар. "хибридна война", каза Митов.

В предстоящото си изграждане отбранителният съюз в рамките на ЕС не бива да дублира разходите и способностите на НАТО, подчерта външният министър. По думите му обаче ЕС трябва да отделя повече пари за своята отбрана, за да допълва това, което НАТО вече е постигнала.