С очаквано диаметрални искания - от прокуратурата за по-тежки присъди, а от защитата - за пълно оправдаване, делото "Червей" мина на втора инстанция пред САС за половин ден.

От държавното обвинение претендираха присъда от 2 г. за бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов (който получи на първа инстанция само глоба, б.р.) и "по-тежко наказание" за Владимира Янева. Бившата шефка на СГС получи именно от подопечния си съд една година условно за последното от поредицата разрешения за прилагане на СРС, с което е надвишила законния срок. То е подписано на 25 март 2014 г., а присъдата ѝ постанови съдия Иван Коев.

Адвокатът на Янева Трендафил Трендафилов за пореден път пледира, че когато тя получава  през март 2014 г. четвърто (на практика) искане да подпише СРС спрямо МВР-системата "Централен полицейски регистър", на него е отбелязано само, че това е продължаване на едно разрешение от 28 януари същата година. Според него тя не е имала никаква възможност да знае, че през септември и ноември 2013 г. вече е имало едно СРС и съответно едно продължаване за същия обект.

Той обърна внимание, че в мотивите на първата инстанция има изрази като "няма как да не е било забелязано", "немислимо е при произнасяне да не бъдат взети предвид..." и пр. изводи, които не лежат на нищо.

Напротив Янева разписвала всеки ден по 15-ина разрешения, а Трендафилов дори си направил труда да провери колко са обектите, които фигурират в секретното деловодство на СГС. Броил до 156 различни обекта, т.е. - как да ги запомниш?

По повод презумпцията, че тя нямало как да не отбележи името "Червей", адвокатът каза с видима ирония:

"Не може да не се признае на органите на МВР определена изобретателност при кръщаването на разработки."

Юристът каза на съда, че обект на това дело не е дали Владимира Янева няма за какво да бъде упреквана като шеф на съда. 

"Аз отчитам, че тя би могла да бъде упреквана, и то в много неща", каза адвокатът.

Но според него е невинна, че не помни, че разписва четвърто удължаване, когато на справката й пише, че то е едва второ.

Пред залата единственият, който коментира - адвокатът на Тодор Костадинов - Людмил Рангелов, каза, че относно неговия клиент спорът е теоретичен: дали искането за прилагане на СРС е удостоверителен документ. Както е известно, справката към него изобщо не съществува в правния мир. Така според Рангелов прокуратурата изначално грешно е формулирала обвинението си, защото щом не става въпрос за официални документи, няма как някой да бъде съден за съставяне на документ с невярно съдържание. Според него държавното обвинение изначално "не е оценило характеристиката на тези документи", за които се отнася делото.

Освен това никой разследващ не е работил и дори "не е полагал усилия" да се докаже някакъв престъпен сговор между Янева и Тодор Костадинов, нито има доказателства в тази посока.

Рангелов коментира, че бил учуден, че не са оправдали Янева изцяло още на предишната инстанция. Той специално отбеляза, че разрешаващият орган не носи отговорност, ако е бил подведен - в случая дали дава второ удължаване или - както се претендира - четвърто.

"Наименованията на всички разработки си приличат. Там ще видите разработка "Змията", "Червей", "Наглия"... Това са имена, които, когато ги превърташ по 15 такива на ден - защото тя горе-долу толкова е разрешавала, - и в рамките на половин година напълно е възможно и човешко да не можеш да помниш. Дали си давал по "Змията", дали си давал по "Червей" или си давал по "Медуза", заключи Рангелов.

Адвокатът нарече целия казус "подбран случай" - иначе имало стотици такива с подписани удължавания.

Именно Рангелов беше и човекът, който около старта на делото през октомври каза, че материали от него са били отделени в друга оперативна разработка "Талибани". За наличието на подобно разследване говори и Сотир Цацаров, само че го нарече "Таласъми".

На въпрос днес на Клуб Z какво е станало с думите му - че ще излизат страшни неща за "близки на топмагистрати от върховете", обединени в "Талибани", Рангелов каза:

"Така, така. Да... обаче нищо не излезе! Очаквах, че ще излезе. Пак подбран  случай...

Когато се работи донякъде, се работи. Сигурно сте взимали интепрвюта от оперативни работници, които казват: "Изведнъж ни казаха - това го оставяш, по това няма да работиш!" Не е ново", многозначително каза Рангелов.

 САС обяви днес, че ще се произнесе в срок.