Властите в Боливия арестуваха изпълнителния директор на авиокомпанията "Ламия", чийто самолет се разби миналата седмица в Колумбия, предаде АФП.

При катастрофата загина почти целият бразилски футболен отбор "Шапекоензе". Сред жертвите е и защитникът Филипе Машадо, играл в българския ЦСКА. Негов гол срещу "Левски" донесе последната засега шампионска титла на "червените" през 2008 г.

Освен изпълнителния директор Густаво Варгас са арестувани още двама служители на авиокомпанията. Те ще бъдат разпитани и властите ще преценят дали трябва да бъдат вкарани в затвора до изясняване на проблема.

"Съвсем спокойно това може да се превърне в дело за масово убийство", категоричен бе боливийският главен прокурор Рамиро Гереро.

Най-вероятна причина за катастрофата е изразходване на горивото. Това повдигна въпроси кой е отговорен и защо въобще екипажът е излетял при тези условия.

По-рано Боливия се обърна към бразилските власти с искане да екстрадират Селия Кастедо, която е отговаряла за контрола на въздушния трафик по време на трагедията. Тя пристигнала в Бразилия, за да даде показания по случая, но поискала политическо убежище, след като била обвинена в родината си в престъпна небрежност.

В интервю за бразилска телевизия тя заяви, че е предупредила екипажа за рисковете от толкова дълъг полет и е направила всичко възможно да се избегнат инциденти.

Боливийските власти отнеха лиценза на "Ламия" и назначиха ново ръководство на въздушния транспорт, за да осигурят прозрачност на текущото разследване.

След катастрофата Боливия обяви, че "Ламия" е работила незаконно, тъй като не е фигурирала в задължителния регистър на работодателите.

По зла ирония на съдбата загиналите футболисти се качили на самолета ковчег, защото бразилската Национална агенция за гражданска авиация (АНАК) не разрешила на предварително резервирания от тях самолет да влезе във въздушното пространство на страната. Така вместо да летят направо до Колумбия, те трябвало да минат над Боливия. И да се качат на самолета на "Ламия".