Жива верига около Народното събрание. И огромен транспарант: "Не уврежданията убиват децата, а държавата". С това послание родители на деца с увреждания излязоха на поредния си протест в центъра на София. Това е третата демонстрация само от началото на 2016 г., а исканията не са се променили. Защото нищо от тях не се е случило.

Трети протест за една година на родителите на деца с увреждания. Но...

Хората, които отглеждат своите деца и близки, които са с увреждания, настояват за Закон за личната грижа, който да гарантира по-достоен живот. Те припомнят, че България е единствената страна в ЕС, в която хората с увреждания и родителите на такива деца трябва да кандидатстват за личен асистент всяка година.

Жива верига около парламента. Вътре са депутатите, чийто мандат изтича предсрочно. Скоро.

Хората от протеста искат още подробен електронен регистър на всички лица с увреждания, както и повече възможности за интеграция в обществото.

Диана Димитрова, майка да момче, родено с хидроцефалия, обясни, цитирана от Би Ти Ви, защо е на демонстрацията, подкрепена от над 20 организации от повече от 10 града:

„Само ние можем да променим системата, с нашите действия и протести. Системата ни кара да се чувстваме хора втора ръка – постоянно ходим да подаваме някакви молби за нещо, да се молим, защото сме отговорни родители и сме останали вкъщи да си гледаме нещата“.

 

Радан Кънев се присъедини за кратко към живата верига. На протеста беше и отец Рафаил.