СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН

Пещера в Баварските Алпи „държи“ в плен на 1000 м дълбочина известния германски физик и спелеолог Йохан Вестхаузер (52 г.). От нощта срещу неделя той е тежко ранен и в безпомощно състояние. 80 германски, швейцарски, италиански и австрийски спасители правят всичко възможно да го спасят, но операцията може да продължи дни, дори седмици.

Стигането до авантюриста, който е ранен в главата и гърдите от паднал скален отломък, е крайно трудно. Трябва да се изминат 6 км из пещерни лабиринти и подземни езера при тежки условия. Пътят в едната посока се изминава за 12 часа.

Спасители опитват да стигнат до Вестхаузер.

При Вестхаузер днес първо достигна екип от 4 обучени за помощ в пещерни условия швейцарци, последва ги и австрийски лекар. Той му оказва спешна помощ.

След първата връзка с екипа стана ясно, че Вестхаузер е контактен, може да става закратко на крака, не е в състояние обаче да се придвижва сам и изнасянето му засега е огромен проблем. На места проходите са едва 65 см широки, трябва да се гази и вода.

Запасите от храна и напитки са достатъчни, занесени са и топли завивки. Температурата е около 4 градуса, но пада и до 1,5 по Целзий.  В рамките на операцията в пещерата вече са изградени 5 междинни бивака с комуникационна и друга техника, спасителната акция ще протече на етапи.

Пещерата в Баварските Алпи в непосредствена близост до границата с Австрия е открита през 1995 г., но изследването ѝ започва през 2002 г. от самия Йохан Вестхаузер. Тя е най-голямата в Германия. Неслучайно името ѝ е “Ризендинг” (в превод – нещо голямо, по-свободно - голяма работа). Тя е дълбока 1148 м, дължината на галериите е общо 19,2 км.

Йохан Вестхаузер и двама негови колеги са слезли в утробата в събота за изследователска дейност. В 1,30 ч в неделната нощ са били на дълбочина 1000 м. Тогава се откъртва голям скален отломък и се стоварва върху Вестхаузер, падат и камъни. Каската не му помага. От главата му руква кръв, тежки наранявания има и по гърдите. Единият от колегите му остава при него, а другият поема обратно нагоре. След 12 часа той зърва небе и вика помощ. Лекар пещерняк се опита вчера да слезе до ранения, но се натъкна на труден терен и се върна.

Впоследствие започна голямата спасителна операция, която не се знае кога и как ще приключи.

Спасителната операция е тема № 1 в германските медии.

Цяла Германия следи случая с тревога, представители на спасителните екипи дават непрестанно пресконференции.

“Това е не само най-дълбоката и голяма пещера в Германия, а и най-опасната. Ако не си бил вътре, не можеш да си представиш ужасиите, на които се натъкваш. На места без спасително въже смятай, че си мъртъв”, описва действителността фотографът Карстен Петер - чест спътник на Вестхаузер в експедициите му.