Главните заплахи за стабилността през 2017 година са изходът от изборите в Европа, външната политика на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и агресивното поведение на руския вожд Владимир Путин. Изводите са на агенция "Блумбърг", която се позовава на допитване под наименованието "Справочник на песимиста", в което са взели участие 146 анализатори, икономисти и стратези.

"САЩ и Европа, които десетилетия бяха бастиони на политическа стабилност, в настоящо време са точно обратното - изнасят политически риск в целия свят", се коментира в статията.

Излизането на Великобритания от Евросъюза и победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, които разтърсиха геополитическия небосвод, са само два примера за капаните, които могат да очакват инвеститорите, продължават авторите.

Синьо - най-голям риск. Червено - втора опасност. Черно - трета голяма заплаха.

Рисковете през 2017 година са детайлизирани и по географски признак. В Европа най-голяма опасност през идващата година идва от поредицата избори. От тях най-важни са президентските във Франция през пролетта и парламентарните в Германия през есента. Сред експертите възможни са и дестабилизиращи полотически кризи в Гърция и Полша. Потенциални "огнени точки" са и евентуални предсрочни парламентарни избори в Италия и Великобритания.

Най-мрачните сценарии изглеждат така:

"Президентските избори догодина във Франция ще спечели лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Тя веднага ще направи референдум за излизане на страната от ЕС - "Фрекзит". В Германия Ангела Меркел ще загуби изборите. Популисткото движение "5 звезди" на шоумена Бепе Грило ще дойде на власт в Италия и ще направи референдум за напускане на Еврозоната. В Обединеното кралство Тереза Мей ще бъде принудена да се придържа към по-твърда линия на Брекзита, след като дискусията по практическото прилагане на излизането от ЕС стигне до по-конкретни резултати. Икономическата криза в Гърция ще продължи, но вече не се предвижда никаква финансова помощ", обобщава изданието.

На второ място в таблицата за глобалните рискове анализаторите са посочили външната политика на Доналд Тръмп. Даже 38 на сто от експертите смятат външнополитическите действия на новоизбрания президент като опасност номер 1. А както е известно само преди няколко дни милиардерът беше посочен като най-големия риск и за световната икономика в допитване на аналитичния център "Оксфорд икономикс".

Сред заплахите за мира е и дипломацията на руския лидер Владимир Путин. Агресивната му политика отрежда на Руската федерация трето място в "черната" статистика. Действията на Путин са се видели опасни на 60 процента от аналитиците. Любопитно е, че само 16% от тях са посочили Кремъл като основна заплаха за световния мир.

Към главните рискове за разклащане на сигурността през 2017 година са и Брекзит, глобалната кибервойна, евентуална смяна на властта в Китай.