Русия ще открие фабрика за производство на автомати "Калашников" във Венецуела през 2019 г, обяви руският вицепремиер, отговарящ за военнопромишленя комплекс, Дмитрий Рогозин в Каракас снощи.

"Очакваме фабриката за производство на автомати АК-103 и муниции да работи на пълен капацитет през 2019 г", заяви той на среща на комисията за Руско-венецуелските отношения на високо ниво. "Проблемите, които съществуваха преди две-три години, са решени."

Русия вече е доставила в страната почти всичките машини, нужни за производството, но сградата е само наполовина построена.

Споразумението между двете държави за построяване на фабриката е подписано през далечната 2006 г. при управлението на вече покойния президент Уго Чавес, но изпълнението на проекта се е сблъсквало с безброй проблеми. В него е определено, че венецуелски технологични експерти ще бъдат обучени за целия цикъл на производство на автоматите "Калашников".

Очаква се фабриката да произвежда 25 000 оръжия годишно.

АК-103 е подобрена версия на оригиналния "Калашников" - АК-47. Класическият механизъм е запазен, но металните части са покрити със специална защита срещу корозия, а дървените части са заменени с висококачествена и издръжлива пластмаса, която прави автомата по-издръжлив и малко по-лек. Моделът е на стандартно въоръжение във Венецуалската армия, а в Русия се ползва от специализирани части.