Водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път, ще се наказва с 1000 лв. глоба и лишаване от право да управлява моторно превозно средство (МПС) за срок от 3 месеца.

Когато същото нарушение е извършено повторно, глобата ще е 4000 лв., а книжката ще се взема за 6 месеца.

Санкциите бяха въведени от Народното събрание, което гласува окончателно на второ четене промените в Закона за движение по пътищата.

Досега в закона нямаше изрични текстове, които да възпират шофьорите от подобни безразсъдни действия. Единствено има предвидена малка санкция - от 20 до 150 лв., за водач, който наруши правилата за използване на пътното платно.

В последните години в публичното пространство, социалните мрежи и сайтовете за видеоклипове се публикуваха много примери за шофиране в обратното платно, особено по магистрала "Тракия".

Абсолютен късмет е, че тези безумни прояви не доведоха до катастрофи и жертви.

Депутатите въведоха и нова яка глоба - с 3000 лв. ще се наказват шофьори, които организират или участват в нерегламентирани състезания по пътищата. Участниците в гонките ще губят и право да управляват МПС за 12 месеца. При повторно нарушение глобата скача на 5000 лв., а книжката ще се отнема за 3 години.

Другата голяма новост в закона е, че органите на реда ще отнемат табелите с регистрационния номер на возилото - и предната и задната - при нарушения по пътищата. Мярката ще се прилага на водачи, които:

шофират МПС без свидетелство за управление;

са употребили алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила;

са употребили наркотични вещества или техни аналози;

откажат да бъдат проверени с техническо средство или дадат кръв за изследване;

Свалянето на регистрационните табели предизвика единствения по-сериозен дебат в зала. От Реформаторския блок предложиха да се отнема само предната табела.

"Идеята е да оставим задната регистрационна табела. Защото автомобилът няма как да бъде идентифициран, ако същия ден извърши ново нарушение - докато се придвижва към съответното място", обясни Мартин Димитров от реформаторите.

Ето обяснението на ГЕРБ в лицето на Цветомир Михов:

"Идеята не е човекът, хванат в нарушение, да се прибере с автомобила си до у тях. Ако е с над 0,5 промила алкохол в кръвта, защо трябва да се придвижва с една табела? Целта е той да бъде спрян от движение и да търси начин как да си прибере колата - да бъде репатриран, изтеглен и т.н."

С промените в закона се вдигат двойно глобите за шофиране с превишена скорост. Водач, който превиши максималната разрешена скорост в населено място с 31 до 40 км/ч, ще бъде санкциониран с 400 лв. (досега беше 200 лв.). За шофиране в града с над 40 км/ч от позволената скорост, глобата се увеличава от 300 на 600 лв., а с над 50 км/ч от разрешената, наказанието ще е 700 лв. вместо досегашните 350 лв.

Извън населенето място глобите се увеличават по следния начин:

за превишаване от 31 до 40 км/ч - от 150 лв. на 300 лв.;

за превишаване от 41 до 50 км/ч - от 200 лв. на 400 лв.;

за превишаване над 50 км/ч - от 300 лв. на 600 лв. Като за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв.

Направени са и промени при глобите за пияни шофьори. Досега наказанието при алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила беше от 500 до 1000 лв. Занапред ще се прави разграничение - ако алкохолните промили са между 0,5 и 0,8, паричната санкция ще е твърдо 500 лв. А ако промилите са между 0,8 и 1,2, глобата ще е твърдо 1000 лв.

По-солени наказания ще има и за управление на МПС, което не е регистрирано или е без табели. В тези случаи водачите ще бъдат глобявани с 200 до 500 лв. в сравнение със сегашните от 50 до 200 лв.

Въвежда се и санкция от 50 лв. за водач, който превозва пътник, не изпълняващ задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.