Столове за 400 лв, легла за 7000 лв, етажерки за 1776 лв метъра - това са само част от абсурдните цени, на които е купувано оборудването на болниците в системата на Военномедицинска академия по време на управлението на ген. Стоян Тонев, разкри разследване на Васил Иванов от Нова Телевизия.

Две дела бяха започнати срещу бившия шеф на ВМА за неизгодни сделки на болницата в последните 13 години. И до двете обвинения се стигна след констатации в доклади от началото на миналата година на дирекция "Вътрешен одит" в Министерство на отбраната. Според разследването на Нова ТВ обаче, това е само каймакът на сделките, които са ставали в болницата.

Обзавеждането и оборудването на 5-те болници в системата на ВМА е поверено на една фирма в 7-годишен рамков договор. Всичко се купува само от нея и на цени, които тя определя. Договорът е подписан от ген. Тонев.

Става дума за матраци за 1200 лв, шкафчета за 300 лв, шкафчета с огледало за 570 лв, поставка за багаж - 400 лв, кресло за 1000 лв, пейка с две места за 2400 лв, до едно значително по-евтини на вид и качество.

Васил Иванов показва на военния министър Ненчев шкаф за 1700 лв. "Не е златен, нали?" пита министърът.

Особено фрапираща е етажерка от пластмаса и талашит, която по договор струва 1776 лв на метър. Скандални са и столовете за 400 лв в столовата на една от болниците. ВМА купува 130 от тях, като плаща общо 50 000 лв. Реалната цена на столовете в магазините на дребно е 45 лв, което означава, че поръчката щеше да струва около 5000 лв.

Санаториумът в Банкя, който е част от ВМА, е обзаведен за общо 480 000 лв, или по 160 000 лв на етаж. Сега, извън договорите на Тонев, други два етажа са обзаведени с мебели от същото качество за по 15 хил. лв. Това обаче става по дарения, тъй като рамковият договор е още в сила, и ако ВМА иска да купи мебели по нормален път, това ще става на техните цени. Министърът на отбраната Николай Ненчев, който разгледа заедно с Иванов мебелировката, заяви:

"Срамувам се като български гражданин от това, което се е случвало, защото това се е знаело, хората са били наясно и вероятно са били възмутени и са реагирал. Извършвали са се безобразия и това е съвсем небезобидно. Тук се касае за корупция."

И в действителност са реагирали, като служителката от ВМА Йонка Гуленова, която аз 8 години прави 8 доклада до 8 министри на отбраната. Всички те пращат докладите до прокуратурата с мнение, че има данни за престъпление, а прокуратурата не прави нищо. Самата Гуленова обяснява в архивни кадри пред Нова ТВ, че в договора пише, че към цената на немедицинското оборудване влиза и обучение с него.

"Как да работят хората със столове, пейки и шкафове ли?", пита объркан репортерът на Нова ТВ.

"Питах, но не намерих хора, които са обучени", отговаря с хумор Гуленова.

Стол. Може да изглежда простичък, но реално струва 45 лв, а с обучението за работа с него - 400 лв.

Но не става въпрос за десетки хиляди, а за милиони. Друга фирма доставя храна за 9 млн. годишно. Сега този договор е отменен, и новата фирма доставя същото качество храна за 3 млн. За 10 години това са 60 млн. повече. Още по-фрапиращ е случая с фирмата, която поддържа асансьорите - същата преди е вършила работата за 1,2 млн. годишно, сега се е съгласила на два пъти по-малко. За цялото управление на Тонев ВМА задлъжнява за 230 млн. лева, макар че сега, след съкращения на разходи, той спада значително до 35 млн. лева.

Новото ръководство в лицето на Николай Петров обаче не отговаря на въпросите на Нова ТВ:

"Аз съм си дал дума да не се връщам назад и да не коментирам"

"Но ние сме платили тези пари, те са наши, ваши пари", коментира репортерът.

"Не искаме да го обясняваме, г-н Иванов", отговаря новият директор на академията.

Служителка от ВМА обаче признава - "на практика не е имало обсъждане на тези договори".

Самият ген. Тонев отказва интервю пред камера. По телефона обаче твърди, че не помни конкретния договор и критикува Иванов за лошата му репортерска работа.

"Не е необходимо (интервю, бел.ред.), не считам, че трябва да влизам в обяснителен решим, всичко, което съм правил, е законно и в рамките на това пациентите да получават най-доброто", заявява Тонев.

"Но, господин Тонев, как така сега се хранят 4 пъти по-евтино?", пита Иванов

"Знаете ли, дали качеството... защо трябва... Ми аз смятам, че ако закрията ВМА, Министерство на отбраната ще спести много пари. Аз не си спомням такава фирма. Аз имам 16 000 договора...", защитава се бившият директор.

"Тук става въпрос за договори за милиони", отбелязва Иванов.

"Чакайте малко, например за реанимацията договора е за 47 млн. Ама някакси да ми поставяте така въпроса, освен това по телефона...", обяснява генералът.

"Но аз ви каня пред камера!" възразява Иванов.

"Това е несериозно...", отсича Тонев.