- Създават ви образ на енергиен политически вампир...

- Един такъв лукав и злокобен, нали? Аз може би не съм Местан, а Мефисто. Отиваме към Гьоте...

Ето такъв диалог се състоя в студиото на ТВ плюс, където лидерът на ДПС Лютви Местан гостува на журналиста Георги Коритаров. Червената нишка в едночасовия разговор бе обидата на ДПС от БСП и Сергей Станишев лично в няколко направления – от обвинението, че движението преяжда с власт, че не подкрепя „Южен поток“, ако няма диалог с Брюксел, до това, че седем соцдепутати гласуваха за отмяна на декларацията, осъждаща Възродителния процес и прокарването на идеята за задължително гласуване.

 

Митологемата за преяждането с власт

                        Сергей Станишев

Като начало Местан коментира „създалото се внушение“, че БСП е мандатоносител, а всъщност управлява ДПС. Той цитира думи от пресконференцията на Сергей Станишев, който казал „БСП не беше водещият субект“.

„Естествено е, че възниква въпросът кой е водещият субект? И отговорът е ДПС. Това е една от най-устойчивите митологеми за преяждането с власт. Това клише: „ДПС преяде с власт“ ние чувахме по време на цялото управление от много мощна група народни представители от БСП. Естествено, че съм поставял този въпрос, че не ми изглежда коректно с оглед на фактите. Ние участваме в този кабинет с трима министри, д-р Хасан Адемов и две дами, които не са от ДПС, имаме 7-8 зам.-министри...“, коментира Местан.

Той заяви още, че „политическата ситуация изкушава към тежки думи“, но тъй като той знаел цената на думите държал езикът на политиката да остане „емоционално хладен“, а който „размахва клишето за преяждането на ДПС, да излезе с факти, за да каже тези и тези позиции са на ДПС“. Лидерът на движението дори се пошегува, че накрая можело да се окаже, че и министър-председателят Пламен Орешарски е техен.

Попитан дали по тази логика по времето на Тройната коалиция, дошла на власт с мандата на ДПС, Сергей Станишев е бил премиер на движението, Местан каза:

„Реторически въпрос, разбира се „не“. Но след това веднага припомни, че лично е представил кандидатурата му за шеф на правителството в Народното събрание. Мотивът му бил „европейският профил на лидера на БСП да бъде мощният фактор за европеизирането, окончателното, и на БСП - едно осмислено искрено пожелание.“

 

Кабинетът не е виновен за срива на БСП

Местан елегантно потвърди слуховете, че след евроизборите на ДПС е била предложена нова формула за съставянето на кабинет, начело със Сергей Станишев. За движението обаче съществувала само една формула „експертен или програмен кабинет“.

„За нас друга формула е немислима и затова след евровота се наложи да повторим тезата си, че няма да подкрепим друга формула на кабинета. Смятам, че България и оттук-нататък е добре да се придържа към правителства на националното съгласие и да се раздели с „Аз“ формата в управлението на държавата“, коментира водачът на ДПС.

И добави:

„От евровота се очакваше или да легитимира кабинета „Орешарски“ с нов кредит на доверие, за да е възможно да премине от режим на оцеляване, в който нека се съгласим бяхме през изтеклата година, към ефективно управление. Може да си много компетентен, може всички решения, които предлагаш да са най-правилните, да си наясно и с технологията на реализирането им, но е важно да стъпиш на доверие. Защото и магическите ти решения, ще имат ефект за ден-два“.

                     Пламен Орешарски

Според Местан макар да няма официално подписано коалиционно споразумение между БСП и ДПС за управление на страната, такова се явява програмата на кабинета „Орешарски“. Попитан защо БСП се срина на евровота, лидерът на ДПС отговори:

„Отговорът се дължи от тях. Моят анализ е, че ако трябва да се търсят причините, без да влизам във вътрешните проблеми, на която и да е политичека сила, не споделям оценката, че виновен за изборния резултат е кабинетът „Орешарски“. Такава оценка се чу от БСП още в нощта на изборите“.

Според червените анализи имало двама виновници за провала на БСП на последните избори – кабинетът и ДПС, която е преяла с власт.

„ДПС стори необходимото за оздравяването на кабинета – първо с изборния си резултат, четири мандата, и второ – по-важното още в нощта на изборите заявих: „ДПС няма никаква идея да капитализира – грозен израз, с микрон увеличената си абсолютна политическа тежест. Някой има нужда от универсалния виновник – нека това да съм аз. Дори смятах да се явя с тениска с надпис Guilty (виновен) в студиото. Нямам такава, но ще си я поръчам“, каза още Местан.

Предсрочните избори били единият възможен прочит на резултатите от 25 май. Лидерът на ДПС обясни, че движението имало най-малко основание да говори за бърз парламентарен вот, но се съгласило с волята на избирателя.

„Така прочетохме изборните резултати и разбира се, добре е да припомним, че от тази гледна точка пресконференцията ни миналия четвъртък всъщност не предопредели предсрочните избори, тя само ускори намирането на вярното решение. Но едно е да го ускориш като проява на съзнанието ти на отговорност, съвсем друго е да бъдеш посочен като автор на присъдата на кабинета „Орешарски“, още веднъж показа, че е обиден от партньорите си Местан.

 

За една година обществото се успокоило

„За една година няма съмнение, че средата в страната се демократизира, малкият и средният бизнес не усещат рекета на държавата, държавата е коректен платец, не се определя по партиен признак кой да си връща ДДС“, коментира още Местан.

Той припомни патовата ситуация в началото на това управление, в която ГЕРБ и „Атака“ имаха 120 депутати срещу същия брой на БСП и ДПС и попита: „Ако след следващите избори се създаде подобна патова ситуация отново ли ще търсим незабавни избори докато изтощим избирателя до степен, че да даде вота си на една партия, която да спечели самостоятелно мнозинство?“

Но „тази конфигурация“, при която бе създаден кабинет с един глас от „Атака“, донесла „успокояване на обществото за 1 година“, смята Местан. А накрая заключи:

„Явно има проблем с липсата на традиции, с липсата на достатъчна култура да се понесе фигурата на правителство на политическото малцинство. Ние бяхме доблестни още преди евроизборите да кажем, че ще се съобразим с вота на избирателите. Направихме го, нека в това бъда обвинен, за това ще поема отговорност, че прочетох вярно гласа на българските граждани на 25 май“.

 

„Южен поток“ само в диалог с Брюксел

ДПС можело да чете вярно вота на избирателя, изтъкна още Местан. И припомни и друг конфликт с БСП:

„Ние първи изрекохме най-вярната позиция по един толкова важен проект, какъвто е „Южен поток“. Безспорно важен. Трябва да се реализира. Безспорно не българо-руски, от него имат интерес още пет-шест европейски държави... Но ДПС като последователна евро-атлантическа партия няма да подкрепи позиция против Брюксел. „Южен поток“ трябва да се изгради в диалог с Брюксел“.

Местан помоли да не се „преакцентира контекста“, в който Орешарски обяви, че България спира „Южен поток“ след среща с американски сенатори, с което си навлече обвинения, че САЩ ни диктуват политиката.

“Съобщаваме важни новини след срещи по съвършено други теми, не смятам, че е Бог знае от какво значение кога в присъствието на кого точно Орешарски е съобщил едно правилно стратегичски вярно решение. По-важното е, че го направи и трябва да бъде поздравен“, мотивира се лидерът на ДПС.

 

Плоският данък не бил извиване на ръце

Местан отрече, че е ДПС е „извивала ръцете“ на БСП и по отношение на плоския данък. Макар замяната му с прогресивна данъчна скала да бе сред червените обещания преди миналогодишните избори, движението „отстоявало публичния интерес“, като не се съгласило с подобна законодателна промяна. Не случайно отмяната на плоския данък не залегнала в програмата на кабинета „Орешарски“, която практически е единственият документ, подкрепен от ДПС.

„Той е въведен от Тройната коалиция, в която бяхме с НДСВ и БСП. Припозната беше тази политика като един от добрите примери на политическа приемственост от ГЕРБ и Бойко Борисов – не съм отричал този аспект. По силата на каква логика нашата теза за съхраняването на плоския данък е извиване на ръце?“, попита Местан.

 

Задължителният вот – отмъстително-наказателна акция

„Аз бях изненадан, че медиите еднозначно възприеха идеята на Станишев за задължително гласуване, като акт на отмъщение срещу ДПС. Минаха няколко дни и продължавам да искам да не е вярно да е акт на отмъщение, а да е осмислена политика от необходимост от задължителен вот. Единствената ми вина е, че изрекох неизбежното, без да съм причина за него – не нося отговорност за вота на избирателите“, коментира лидерът на ДПС.

 

Пеевски - образован, неосъден, неуличен

                         Делян Пеевски

На въпрос не е ли време да каже истината, че Делян Пеевски не е бил експертът, подходящ за шеф на ДАНС, Местан отговори: „Смятате, че не е? За това можем да спорим.“

„Въпросът с оценката за Пеевски не е толкова актуален, защото тази оценка бе дадена от избирателите, ние с вас не стоим по-високо от волята на избирателите“, допълни той.

В ДПС имали отношение към „реалния политик, а не към сатанизирания му образ“. А защитата на кандидатурата му за ДАНС прозвуча така:

„Действащ магистрат, образован, неосъден, не е уличен, няма съдебни производства. Какво има в миналото му? Вие сте в плен на публичната оценка на г-н Пеевски. Аз имах доблестта след тази злополучна номинация, която не успя, злополучна, защото не успя – не правя оценка на Пеевски в момента, та той в разстояние на няколко часа взе решение да не консумира мандата си и никой не се сети за този факт. Той каза: „Едно е статутът ми на политик, доверието на избирателите, съвсем друго изпълнението на толкова важна публична функция“. Тежкият урок, който направих за себе си е, че в политиката, трябва да държим сметка не само за реалния образ, а и за публичните наслоения върху този образ и единствената ми молба е този принцип да бъде приложим към всички“.

Попитан защо след като самият Местан е призовал Пеевски да не спира полемиката си със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, той все пак е млъкнал, лидерът на ДПС отговори: „Не съм в него?“

 

Целувката на Орлов мост увисва

               Целувката на Орлов мост.

Накрая Местан обясни, че е преживял тежко подкрепата на 7 соцдепутати за отмяна на декларацията, осъждаща Възродителния процес.

„Това е драма. Бях изумен, не изненадан. Изненадан е много слабо казано“, каза Местан.

Визирайки извинението, което Станишев поднесе на ДПС за Възродителния процес на общия им митинг в София, лидерът на ДПС констатира, че „този красив акт на Орлов мост увисва“. Той настоява ръководството на социалистите да каже дали седмината депутати са изпълнявали решение на БСП, или това е някакъв техен „макар и консолидиран акт“. И ако е второто – да се разграничи.

„Това е изповед от моя страна. Аз ще искам БСП да се произнесе ясно по Възродителния процес. Извинението е акт на изповед. Аз усетих тази изповед на моста и много ми е важно това да е проява на искреност и на осмислена политика. Смятам, че още не е късно“, завърши Местан.