В онлайн портал китайска фирма за посредничество при отпускане на кредити поставя условие – кандидатките да изпратят свои голи снимки, съобщава всекидневникът "Global Times".

Част от уж гарантираната секретна пикантната информация е изтекла и от миналата седмица в глобалната мрежа могат да се гледат голи снимки и видео на най-малко 167 млади китайки, които държат в ръка личните си карти.

Те сами са изпращали въпросните фотоси, тъй като това е било условието на фирмата посредник да получат желания от тях кредит.

Става въпрос за онлайн портала "Jiedaibao", регистриран през 2015 г. При него кредиторите сами определят лихвения процент. Според в. "Global Times" се е стигало до 30% на седмица. При въпросния портал анонимността на кредиторите е гарантирана, но кредитополучателите са длъжни да се идентифицират.

За да са сигурни, че отпуснатите заеми ще бъдат върнати, редица кредитори настояват млади китайки да изпращат свои голи фотографии. С подобен коз те шантажират жените, че ако не изплатят отпуснатия им кредит, ще предоставят снимките им на техните семейства или на приятелите им или просто ще ги пуснат в интернет.

От портала «Jiedaibao» обяснили за изданието, че са невинни. Никога не била отправяна зпалаха, че голите снимки ще станат публично достояние. Нямало и обяснение, как се е появил течът.

Според финансовия бранш в Китай има 2600 онлайн платформи, уреждащи бизнесотношения между частни лица, пише още всекидневникът. Годишният оборот възлиза на 140 милиарда евро.

Правителството в Пекин непрестанно ограничава размера на кредитите за физически лица. Последната мярка е от август т. г. – таванът е максимално 1 милион юана. Сумата се равнява на 135 000 евро.