Белгийската финансова група KBC и унгарската ОТП банк са подали оферти за покупка на ОББ - четвъртата по големина банка в България с активи за 7,15 млрд. лв. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от банковите среди.

"До края на годината има вероятност да бъде постигнато споразумение с един от двамата кандидати", казва пред агенцията друг източник, пожелал анонимност.

От ОТП са отказали коментар по темата. Но Ройтерс припомня думите на Шандор Чани, президент и главен изпълнителен директор на ОТП, от миналия месец, че банката оглежда възможности за придобивания и ще финализира поне една сделка в следващите три месеца.

От KBC също са отказали да коментират дали са подали оферта за ОББ. Но говорителят на белгийците заявил, че финансовата група търси нови възможности на основните си пазари, а България е точно такъв.

Белгийците притежават у нас Сибанк (с 2,9 млрд. лв. активи) и застрахователната компания ДЗИ. А унгарците оперират в страната чрез втория по големина кредитор - Банка ДСК, с активи за 11,63 млрд. лв.

ОББ е собственост на Националната банка на Гърция (NBG). Най-голям акционер в NBG е гръцката държава чрез фонда за финансова стабилност, който по последни данни държи почти 39% от капитала. Гръцката банка се намира в етап на преструктуриране, след като стрес тестовете през 2015 г. показаха, че има нужда от капитал.

За интереса на KBC към ОББ се разбра в края на септември. Тогава белгийският вестник De Tijd написа, че KBC са наели JPMorgan за консултант по придобиването на Обединена българска банка. С това намерение белгийската финансова група показва, че за нея кризата от 2008 г. е приключила, отбеляза вестникът. И припомни, че до 2014 г. KBC имаше забрана за нови придобивания, тъй като получи държавна помощ (7 млрд. евро) и действаше програма за преструктуриране.

Преди месец стана ясно, че Националната банка на Гърция ще си раздаде 260 млн. лв. дивидент от дъщерната ОББ - парите са от неразпределена печалба през годините. Предложението трябваше да бъде гласувано на извънредно общо събрание на акционерите на 5 декември 2016 г. Все още в търговския регистър не са подадени документи за резултатите, но Ройтерс съобщава, че дивидентът е гласуван.

В последните години ОББ не е изплащала дивиденти, а годишната печалба се заделяше в общите резерви. Трансферът на парите към Гърция няма да „обезкърви” четвъртата по големина банка у нас, тъй като тя е свръх капитализирана.