Експериментална технология дава страхотни резултати при лекуване на тежки изгаряния, разказва СиЕнЕн.

Т.нар. SkinGun (пистолет за кожа) е разработка на биотехнолози от нюйоркската компания RenovaCare и е на базата на последните тенденции в областта на стволовите клетки.

Учените взимат здрави стволови клетки от малка част ненаранена кожа и ги слагат в разтвор на водна основа. Пистолетът напръсква разтворът върху раната, и новата кожа започна да расте на клетъчно ниво.

"Не променяме клетките. Не правим нищо с клетките. Просто ги изолираме от околната тъкан, слагаме ги в спринцовка и пръскаме. Всичко, което прави, е естествено", обяснява Томас Болд, инженер и президент на компанията.

Ключово е оцеляването на клетките, когато бъдат напръскани, защото ако пострадат при процеса, кожата може да не порасне правилно. Според Болд, 97% от клетките оцеляват, затова и резултатите са много добри.

Лечението още не е одобрено от Асоциацията за храните и лекарствата в САЩ (FDA), но вече има патент и се провеждат експериментални лечения, а скоро ще има и нужните за одобрение клинични тестове.

"Тествано е вече на няколко дузини пациенти, и те са много щастливи от резултатите", обяснява Болд.

Те са обнадеждаващи - има значително по-малко белези спрямо други лечения. Тежките изгаряние са сред най-трудните за лекуване наранявания.

Вероятно ще отнеме години, докато продуктът се комерсиализира.