Европейският съюз е преместил 8 000 от общо 160 000 бежанци от Италия и Гърция в други свои страни за малко повече година след приемането на двегодишните схеми за това, съобщи днес Европейската комисия.

Тя апелира към държавите-членки да ускорят приемането на нелегално пристигнали с право на международна закрила от споменатите две страни, така че то да достигне месечно до 2000 за Гърция и 1000 за Италия за декември 2016 г. и 3000 за Гърция и 1500 за Италия през април 2017 г.

Дори и с такова ускоряване на темпото обаче предвидената бройка няма да бъде изпълнена. Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос каза, че Комисията разполага със средства да санкционира държавите-членки, които не изпълняват решение на Съвета на министрите, но още не смята да прибягва към тях. Словакия и Унгария оспорват приетите през юли и септември 2015 г. две схеми за преместване като несъвместими с правото на ЕС.

Комисията препоръча на държавите да връщат на Гърция нелегални мигранти, които тя е пропуснала до тях след 15 март 2017 г. Тя не направи същата препоръка за нелегалните мигранти, които Гърция е допуснала да влязат в ЕС досега.

От 2011 г. държавите-членки не могат да връщат мигранти на Гърция, след решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург и на Съда на ЕС в Люксембург, които установиха, че страната не предоставя необходимите за това условия съгласно т.нар. Дъблински регламент.

Той определя стандартите за третиране на кандидатите за убежище в ЕС и главното му изискване е, молбите им да се решават от страната, където те първо са стъпили на европейска територия.