Русия и режимът на Асад създават ново поколение терористи, които ще бъдат заплаха за всички нас, предупреди шефът на британските разузнавателни служби Ми6.

Асад и Путин. Снимка БГНЕС.

В своята първа публична реч като генерален директор Алекс Йънгър каза:

"Смятам, че руското поведение в Сирия, в съюз с дискредитирания режим на Асад, ще даде трагичен пример за заплахите от загубената легитимност."

"В Алепо Русия и режимът на Асад искат да направят пустиня, а наричат това "мир", продължи той. "Като дефинират като терорист всеки, който се противопоставя на бруталния режим, те отчуждават точно хората, които трябва да са на тяхна страна, ако искат да разгромят ислямистите", съобщава "Индипендънт". Шпионин номер 1 подчерта, че заплахите за националната сигурност на Великобритания, идващи от Сирия, няма да спрат докато там не бъде прекратена гражданската война.

Коментарите на шефа на Ми6 са в пълен разрез с изказванията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и неговите съветници, които изказаха възхищение от действията на Владимир Путин в Сирия и виждат Русия като бъдещ съюзник срещу "Даеш" и другите мюсюлмански терористични групировки.

Йънгър силно разкритикува държавите, които използват кибер и други форми на хибридна война, за да подкопават демократичните държави. Въпреки че той не назова Русия като една от тези държави, изказването му остави малко съмнения, че той сочи с пръст към Кремъл.

Шефът на Ми6, чието кодово име е мистър "С", и който пише само със зелено мастило, е начело на борбата срещу терористите по целия свят, а Ирак и Сирия са в неговия списък, припомни Си Ен Ен.

Сега се наблюдава един нов полъх ала Джеймс Бонд, агент 007, сред младите, но аз не съм привърженик на този популярен образ на нашата работа, каза още Йънгър. Според него днес, ако сте като прочутият литературен герой няма да намерите за дълго работа в Ми6. 

"Създадена е една представа, че за да работиш в разузнаването трябва да си нещо специално - с образование от Oxbridge Academy и да си на ти с ръкопашния бой. Това, разбира се, е абсолютно невярно. Няма стандарти, за да си агент на Ми6. Ние имаме нужда от разузнаване, което да впряга най-добрите таланти, без значение на тяхното минало и техния бекграунд", заключи мистър "С".