Главният прокурор Сотир Цацаров предлага на на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу прокурор в Районна прокуратура-Ямбол и следовател от окръжното следствие в същия град "за дисциплинарни нарушения и нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт".

От държавното обвинение става ясно, че покрай досъдебно производство за кражба като веществени доказателства били приобщени записи от вътрешните камери на игрална зала „Тангра“ в Ямбол. Кражба така и не се разкрила, но пък било установено, че се виждат прокурорът и следователят, които в работно време играят на машини за хазартни игри.

В хода на извършената от прокурори от Върховна касационна прокуратура проверка е установено, че в период от около една година двамата магистрати многократно са посещавали и играли на инсталираните съоръжения за хазартни игри, основно във време, когато е следвало да изпълняват служебните си задължения.

Системното неспазване на задълженията, свързани с установеното работно време представлява дисциплинарно нарушение.

Наред с това, посещението на игрална зала за хазарт в работно време, е преценено като нарушение на стандартите, регламентирани в Кодекса за етично поведение, пишат от прокуратрата.

Друго предложение на Цацаров касае прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив, който цели 3 пъти опитал (все безуспешно!) да въздейства върху колеги и така нарушил принципите на независимост и почтеност.

Първо обвинителят постигнал споразумение с адвоката на задържан наркодилър - рецидивист за 3 г. затвор. Пропуснал обаче да му наложи предвидената в закона глоба от 10 000 лв. до 50 000 лв. След това излязъл болнични, а за участие в съдебнотго заседание бил определен друг прокурор от Окръжна. Нищо че бил болен, първият обвинител посетил своя колега в кабинета му, а му звънял и по телефон, за да го убеди да поддържа споразумението без глобата.

По друго досъдебно производство за данъчно престъпление срещу пет лица същият прокурор пак нарушил принципа на независимост, почтеност и благоприличие спрямо свои колеги.

След като наблюдаващият постановил задържане на трима от тях до 72 часа, а после поискал и постоянна мярка от Окръжен съд-Пловдив, "нашият човек" посетил в кабинета му зам.-окръжния прокурор на областния град. За него е известно, че бил в отлични колегиални отношения и семеен приятел на въпросната наблюдаваща прокурорка по делото.

Прокурорът поискал от зам.-окръжния прокурор да предаде на наблюдаващия прокурор, че „зад задържаните лица и процесното дружество стоят много големи хора и тези големи хора знаели как да се отблагодаряват“, съобщават от държавното обвинение.

Третият случай е, когато същият магистрат поискал от районния прокурор на Карлово да наруши принципа на случайно разпределение на преписките и делата.

В подбалканския град били образувани 4 дела за заличаване и подправяне на номера на МПС и на случаен принцип се паднали на трима прокурори от РП-Карлово. Две от тях били обединени от наблюдаващия и по така обединеното дело били привлечени като обвиняеми три лица.

В периода след задържането им за по 72 часа, прокурорът разговарял по телефон и в лична среща в Пловдив с районния прокурор на Карлово поискал от него да смени наблюдаващия прокурор. За целта му обяснил, че “синът на един мой приятел нещо е закъсал при вас“. Получил категоричния отказ на районния прокурор, който двукратно обяснил въпреки настояването, че това няма как да стане.

Нарушенията на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурора от ОП Пловдив са довели до накърняване престижа на Съдебната власт. Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество – правосъдието, но и на моралните принципи и норми, пишат от ВКП.