Законът за борба с корупцията вероятно ще прескочи етапа "работна група между първо и второ четене" и ще влезе направо за второ четене в правна комисия. Това е решението на членовете на групата, която през миналата седмица се събра за първото и вероятно за последното си заседание, научи Клуб Z. Настояването за подобно избързване е било от страна на Реформаторския блок, за чиито депутати този закон е приоритетен. Законът е инициатива на екипа на вицепремиера Меглена Кунева, която е и лидер на ДБГ.

Очаква се до Нова година той да мине на второ четене в комисия, за да може да влезе и в пленарна зала до края на мандата на този парламент. По законопроекта има изготвен доклад на второ четене, в който са включени всички предложения. Идеята на работната група бе те да бъдат изчистени преди второто четене, но за това очевидно няма да има достатъчно време.

Въпреки ускоряването на процеса все още не е сигурно, че законът ще стане факт в рамките на този парламент. В него има много спорни текстове, като най-спорен е този, според който единният орган за борба с корупцията, който се създава със закона, ще може да работи по анонимни сигнали.

В началото на този политически сезон председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че очаква тези сигнали да отпаднат. От Реформаторския блок обаче бяха на точно обратното мнение. Те заявиха, че до последно ще настояват за оставането на аноними сигнали.

Единственият компромис, на който са склонни, е те да станат "криптирани". Това означава името и личните данни на човека, подал сигнала, да се завеждат отделно в деловодството от самия сигнал. По този начин той хем няма да е анонимен, хем пък ще е гарантирано запазването в тайна на самоличността на този, който го подава. По подобна схема работела данъчната администрация във Великобритания. Сигналът ще има само сигнатура. Името ще се вади ако се окаже, че той е фалшив или е донос или пък се стигне до съдебно дело по него, като това ще става с разрешението на съда. От реформаторите изтъкват, че анонимните сигнали са нужни най-вече за малките общини, където хората са по-притеснени от подаване на информация за корупция.

В доклада за второ четене текстът за анонимните сигнали присъства, но има предложения за неговото отпадане. Законът мина на първо четене с подкрепат на 171 депутати, като единодушно това сториха ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ. БСП и "Атака" гласуваха "против", а АБВ, трима социалисти и един независим се въздържаха.

Въпреки подкрепата си обаче патриотите имат много резерви и критики към закона. А без техните гласове той едва ли ще мине.