Украйна и Грузия са близо до безвизов режим с Европейския съюз, след като неговите държави-членки се споразумяха за нови правила, които ще улеснят връщането на визите в извънредни обстоятелства, съобщиха Съветът на ЕС и Европейският парламент.

Механизмът позволява на Комисията по нейно усмотрение, по искане на страна от ЕС или по настояване на обикновено мнозинство от държавите-членки да въведе повторно за срок от девет месеца визови изисквания за всички или за определени категории на граждани на трета страна, която се радва на визова либерализация. Ако проблемите продължават, този срок може да бъде удължен с още 18 месеца.

Визите могат да се върнат при съществено увеличение на броя отказани влизания на граждани на съответната трета страна или на нелегално пребиваващите в ЕС нейни граждани, на неоснователните молби за убежище и при липса на сътрудничество при връщането на мигранти. Визите мога да се въведат повторно и при заплаха за обществените политики или за вътрешната сигурност. 

Механизмът няма да се прилага в Обединеното кралство и в Ирландия, които не са част от европейската зона без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген. Предстои той да мине през официално одобрение с гласувания в Европейския парламент и в Съвета на министрите. 

Европейската комисия предложи ЕС да въведе безвизов режим за Украйна и Грузия миналия юли. На опашката за визова либерализация са също Турция и Косово. Държавите-членки забавиха решението си по предложенията за Украйна (46 млн. население) и Грузия (4,5 млн.) поради страхове от миграционен наплив. Турция и Косово още не изпълняват всички условия европейските визи за техните граждани да паднат.