Лидерите на ислямската общност в Австралия са подели важна кампания - да се направи мюсюлманска алтернатива на популярната детска анимация "Peppa Pig". Австралийският национален съвет на имамите призова родителите да събират пари за създаването на тв предаване, което "подкрепя мюсюлманските ценности", събщава Би Би Си.

Мюсюлманският конкурент на прасето Пепа ще се казва Barakah Hills, "серийна анимация за вярващи", тя е за деца в предиучилищна възраст.

"Peppa Pig" се радва на изключителна популярност, излъчва се в 180 държави, има и книжки с приключенията на розовото прасенце.

"Barakah Hills" ще е продукция на One4Kids. Компанията иска да събере 15 хил. долара, за да започне да произвежда сериала.

"Основната цел на предаването ще е да покаже на децата какво е да си практикуващ мюсюлманин, както и добър гражданин на общността", обясняват от фирмата.

Базираната в Сидни компания произвежда множество анимации, които показват как да се молиш, разказват за мюсюлманските пророци, за Рамадан и помагат да се изучава арабски език. 

Продуцентът на One4Kids Субхи Алшайк обяснява пред Би Би Си, че той харесва историите за Пепа. "Аз съм ѝ фен както много други хора - мюсюлмани или, хора, които обичат и които мразят прасета", твърди той.

Според официалните статистики 2,2 на сто от хората в Австралия изповядват ислям, 61 на сто са християните.