Шефът на Софийския районен съд Методи Лалов обяви пред бТВ, че подава оставка. Той се мотивира с указан върху него натиск от страна на Висшия съдебен съвет. Лалов спомена съобщение, пратено му от представляващия ВСС Димитър Узунов по вайбър. Съобщението гласяло: "Методи, не изкарвай хората на улицата, не взимаш ти решенията". Съобщението било по повод днешния протест на съдиите. Оставка ще подадат и неговите заместници в понеделник.

"Казвам го ясно – днес подавам оставка, аз и ръководството на съда. Нека поемат този пробит кораб, да видят как се управлява това нещо", заяви Лалов.

Той коментира, че е възможно напускането му да доведе до криза, но според него това е нужно, за да се разбере какъв е проблемът.

По повод съобщението на Узунов той гневно заяви:

"Не може никой да ми размахва пръст. Не може ВСС да размахва пръст на Софийския районен съд. Никой не може да подмени живота ми".

Според Лалов всичко получено от ВСС като облаги идвало след натиск от негова страна. Той добави, че СРС не е привилегирован съд и това си проличало от постоянните проверки. Лалов уточни, че районният съд няма как да работи нормално без подкрепата на ВСС, каквато в момента не се усещала.

"До преди няколко седмици ми пишеха съобщения и ми се обаждаха да ми казват, че си вършим работата много добре. Какво се промени за толкова кратко време, че от ВСС си промениха мнението. Натовареността на един съд трябва да се мери по броя дела, а не по броя на съдиите. На един съдия от СРС се падат около 1000 дела годишно", каза още Лалов.

Днес съдиите от СРС илизат на протест срещу ВСС. Като повод за събитието, насрочено за 11 ч. пред сградата на ВСС, от съда сочат "недоволство от цялостната политика на ВСС и да се защити независимостта на СРС".

От там смятат, че СРС "не получава в достатъчна степен и необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните с десетилетия проблеми", както и че новият класификатор на длъжностите (става въпрос за администрацията, б.р.) запазва съществуващото статукво.

Лалов - ако се съди по фейсбук страницата на институцията - не е във възторг и от предложението за одит на администрирането.

Изявленията на СРС предизвикаха откровен гняв на заседанието на Пленума на ВСС вчера.

Кадровици изнесоха числа - колко е направил този състав на съвета за облекчаване на положението в СРС през 4-те си години от мандата. Дори заклети "опозиционери" във ВСС гласуваха заедно с мнозинството одит да бъде пратен в СРС, а финансовите и кадровите показатели да бъдат обяснени на сайта на ВСС.

Пленумът на ВСС обсъди изразените в публикувано на интернет сайта на СРС мотиви на съдиите и служителите за организиране протест. Членовете на Съвета решиха да бъде обобщена и публикувана на интернет страницата на ВСС информация за увеличените длъжности за магистрати и за съдебни служители, за предоставените средства за решаване на сградните проблеми и техническо обезпечаване на съда, както и за трудови възнаграждения.

Утре те ще се срещнат с протестиращите съдии и съдебни служители, за да обсъдят причините за тяхното недоволство, написаха от ВСС.

За времето на митинга работата на СРС ще се осъществява в намален състав на администрацията, а от съда молят гражданите и адвокатите за разбиране.