Повечето потребители не знаят, но до днес заедно с Windows на всеки компютър в света се инсталираше и втора операционна система - древната MS-DOS. Или поне част от нея.

С последната версия на Windows 10 обаче Microsoft изчиства всички следи, включително древния команден ред, който в последните години бе по-скоро забавление за старите компютърджии и начин да впечатлиш децата, отколкото реална функция.

Разбира се, команден ред има - PowerShell, който Microsoft въведоха преди няколко години. Естествено, и MS-DOS ще остане на милионите компютри, които все още ползват стари версии на Windows. Днешният ден обаче несъмнено е подходящ ден, за да отбележим края на операционната система.

А нейната история е всъщност историята на Бил Гейтс, Microsoft, а в някаква степен и на съвременните компютри.

DOS (дискова операционна система) е творение на Тим Патерсън - един от пионерите в програмирането, който през 1980 г. написва 86-DOS само за 6 седмици. Поръчителят е Intel, а хардуерът - шестнадесетбитовия процесор Intel 8086. Този процесор е първият, базиран на т.нар. x86 архитектура - може би сте я чували. Мнозинството компютри на планетата са базирани на нея, успехът на Intel в процесорите - също.

През 1981 г. Бил Гейтс получава също толкова важна поръчка - да напише операционна система за IBM Personal Computer, флагманът на това, което днес наричаме "персонален компютър". Типично в свой стил, днешният мултимилиардер купува Seattle Computer Products, компанията, в която работи Патерсън, и купува 86-DOS за впечатляващите тогава 75 000 долара. На базата на тази операционна система създава PC DOS 1.0.

Гейтс обаче не продава подобрената система на IBM - не, тогава той взема едно от най-ключовите си бизнес решения и продава само лиценз на технологичния гигант за по-малко пари - 50 000 долара. И ако на пръв поглед изглежда, че е на загуба, в следващата година Microsoft успява да продаде подобни лицензи на още близо 70 компании. Това поставя и начало на бизнес модела, по който Windows се продава и до днес.

MS-DOS има дълъг самостоятелен живот, 8 основни версии и над 20 междинни, с множество подобрения и промени, а Microsoft я разработва до 2000 г. Първоначално Windows е в голяма степен просто графичен интерфейс за MS-DOS, която продължава да бъде в основата на Windows до Millenium Edition. Windows 2000 всъщност е първата самостоятелна версия.