Сирийската армия е прекратила ударите срещу източната част на Алепо, съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в Хамбург, предаде Би Би Си. Първият дипломат на Кремъл участва в срещата външните министри от ОССЕ. 

Решението е мотивирано със започналата евакуация на цивилни, които са в зоната на бойните действие. Според Лавров, трябва да бъдат изведени около 8 хиляди души.

"Колоната е от около 8 хиляди души, това е колосална операция. Маршрутът е 5 километра. Говоря за това от Хамбург, получих такава информация, но репортерите в Сирия сигурно ще разкажат повече“, каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

Правителствените сили на Башар Асад си върнаха контрола над 75% от територията на източен Алепо в последните седмици. През последните 4 години градът бе под контрола на бунтовниците.

САЩ приветстваха „индикацията, че нещо позитивно може да се случи, но трябва да почакаме и да наблюдаваме“.

Нашият подход към ситуацията е да слушаве внимателно какво казват руснаците, но да подлагаме на проверка техните действия“, каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Местен лидер в Алепо призова по-рано за „защита и помощ за цивилните“, според него близо „150 хиляди души са обречени на смърт“.

От Алепо идват съобщения за над 800 убити и 3500 ранени в последните няколко седмици.

Късно в сряда 148 предимно възрастни хора и инвалиди са били евакуирани от старчески дом в Стария град на Алепо. Те са били спасени по време на съвместната операция на Сирийския арабски червен полумесец и Международния комитет на червения кръст.

По-рано председателят на хуманитарната мисия на Обединените нации в Сирия Ян Егеланд каза пред журналисти в Женева, че според него Русия и САЩ все още са на „диаметрално противоположни позиции“ по ситуацията в Сирия.

Алепо бе най-големият град в Сирия преди въстанието срещу Башар Асад от 2011 година. От средата на 2012 година градът е разделен на две. През последната година обаче правителствените сили разкъсаха блокадата с помощта на подкрепяните от Иран шиитски милиции и на въздушните удари на Русия.