Защо военният министър в оставка Николай Ненчев пита главния прокурор Сотир Цацаров кой го е подслушвал и защо? С варианти на този въпрос журналистите бомбардираха Ненчев след днешното му кратко участие в парламентарния контрол.

"Питам много ясно - до кого е достигала тази информация, дали хората, които са обработвали тази информация, имат същото ниво на секретност, което и аз?", уточни министърът, както е направил и в писмото, което публикува вчера.

Както се разбира от него, Ненчев има подозрения, че е бил подслушван във връзка с обвиненията за престъпления по служба, и иска от главния прокурор да изясни какво точно е подслушано и как се третира тази информация.

Ненчев добави още, че основният му телефон,  който вероятно е подслушван, му служи за комуникация с НАТО, където естествено искат най-високото ниво на сигурност и секретност, когато е нужно, и всякаква информация може пряко или косвено  да създаде опасност за националната ни сигурност.

Разбира се, отказа да разкрие точно за каква информация може да става дума.

На въпрос дали телефонът му е защитен от подслушване, и ако не, защо, Ненчев не оттговори. А когато бе питан защо се обръща към прокуратурата, а не към ДАНС или съда, който  дава разрешения за СРС-та, той отговори така:

"Прокуратурата отговаря за това разследване. Аз имам вяра в прокуратурата, защото съм завършил право, друг е въпросът доколко имам вяра на главния прокурор."

Малко по-късно от прокуратурата заявиха, че спрямо Николай Ненчев не са прилагани СРС-та по искане на прокурор. Ето пълния текст на съобщението на държавното обвинение:

"На 9.12.2016 г. до главния прокурор на Република България и до средствата за масово информиране е изпратено "отворено писмо" от Николай Ненчев – министър на отбраната (в оставка). По този повод пресцентърът на прокуратурата на Република България съобщава следното: г-н Ненчев има качество на обвиняем по досъдебно производство, наблюдавано от Софийска градска прокуратура и по досъдебно производство, наблюдавано от Военно-окръжна прокуратура – София. По нито едно от тях спрямо обвиняемия Ненчев не са използвани Специални разузнавателни средства (СРС) по искане на прокуратурата. Отговорът на всички други поставени от министъра в оставка въпроси се съдържат в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства, чийто текстове са общодостъпни".