НЕК плати близо 1,2 млрд. лв. за оборудването (два реактора) на АЕЦ "Белене". Това съобщи енергийната министърка Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

"Вчера, 8 декември, "Националната електрическа компания" извърши превод по сметката на "Атомстройекспорт" на сумата, която дължим съгласно решението на Международния търговски арбитраж. И днес, може би до края на деня, парите ще бъдат по сметка на "Атомстройекспорт", с което ние изпълняваме своя ангажимент да платим до 15 декември наведнъж цялата сума. И "Атомстройекспорт" изпълнява своя ангажимент и опрощава на НЕК всички лихви, натрупани от 14 юни 2016 г. до днес (167 000 евро на ден)", обясни Петкова.

И допълни, че с плащането към "Атомстройекспорт" приключва "тази дългогодишна сага".

През юни тази година Международният арбитражен съд в Женева осъди НЕК да плати близо 620 млн. евро на "Атомстройекспорт". В края на октомври т.г. двете компании подписаха споразумение за окончателно уреждане на отношенията, с което руската страна се ангажира да опрости лихвите за периода от 14 юни 2016 г. до деня на плащането. Тогава Петкова съобщи, че тези лихви са общо 87 млн. лв. А от министерството на енергетиката уточниха, че след корекциите постановената от арбитража в Женева сума възлиза на 601 617 133 евро.

Министърката увери депутатите, че предоставената финансова помощ от правителството на НЕК няма да се смята за държавна помощ. На 2 декември е получено становище от Европейската комисия, че в този случай не е налице държавна помощ.

"Другото, което успяхме да договорим и да защитим в максимална степен интересите на страната, е подписването на споразумение, съгласно което "Атомстройекспорт" се отказа от претенции, от инвестиционни спорове към българската държава", каза още Теменужка Петкова.

Защо плащаме? Ето обяснението на министърката пред депутатите днес, което ще остане за историята: "НЕК беше осъдена да заплати това, което на 5 ноември 2008 г., по силата на допълнение №5, бившите двама изпълнителни директори на НЕК поръчаха на "Атомстройекспорт": да произведе оборудването с дълъг цикъл на производство. Отварям скоба - без да има договор за изграждането на тази централа, без да има ясни финансови параметри."

През октомври т.г. Софийска градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на НЕК по друг договор, свързан с АЕЦ "Белене" - за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета за над 77 млн. евро. Привлечени като обвиняеми бяха Любомир Велков и Мардик Папазян за това, че на 28.11.2007 г., като главни изпълнителни директори на НЕК съзнателно са сключили неизгодна сделка – „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене", на стойност 205 млн. евро, с президента на „Атомстройекспорт“.

"Проектът АЕЦ "Белене" е тръгнал в неправилна посока още от самото му зараждане - при липса на пазарни условия, без икономически анализ колко ще струва електроенергията и на кого ще се продава. Мнението ни е, че този проект би могъл да се реализира, само ако е изцяло на пазарна основа и държавата няма ангажименти - без гаранции и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на ел. енергия", обясни Петкова.

И припомни, че "Белене" досега е излязъл 2,6 млрд. лв. на българските данъкоплатци - 1,4 млрд. лв. направени досега разходи за площадката плюс вече платеното оборудване, струващо 1,2 млрд. лв.

По думите на министърката, ако в проекта има живот, това трябва да бъде проверено чрез публична и прозрачна приватизационна процедура, като активите и пасивите на "Белене" бъдат обособени в отделно проектно дружество и то бъде предложено на инвеститори. "Да, към момента има такъв интерес", обяви Петкова без да дава подробности.