Националната полиция на Великобритания разследва 83-ма треньори и скаути и 98 клуба по скандала с блудство на малолетни футболисти, разразил се миналия месец.

Неколцина бивши играчи, сред които и национали, разкриха, че са били изнасилвани от признатия за педофил треньор Бари Бънел, работил в клубове като "Манчестър Сити" и "Крю". 

С днешна дата в полицията продължават да получават обаждания от жертви, които години по-късно - вече като възрастни, са намерили сили да признаят какво им се е случвало и да посочат своите насилници.

Случаите са точно 639, но бройката расте постоянно. 98 процента от уличените са мъже, а онези, които подават сигнали, са били насилвани между 7 и 20-годишна възраст.

Разследването, част от цяла операция , водена съвместно със Службата за защита на децата, е започнало още през 2014 г. Засега срещу клубовете не са повдигнати обвинения, тъй като няма доказателства, че са знаели за посегателствата на своите служители.

Вече над 20 бивши футболисти са изоставили анонимността и са дали показания, а някои от тях и интервюта пред медии.

В списъка с клубове, в които са работили изнасилвачите, личат: "Челси", "Манчестър Сити", "Лийдс", "Саутхемптън", "Лестър", "Астън Вила", "Селтик", "Крю", "Куинс Парк Рейнджърс" и т.н.

Почти всеки ден в пресата излиза поне по едно ново име на треньор, който е злоупотребявал. Някои от тях вече на са между живите.