Израел бомбардира цели в Сирия, а Русия мълчи. При това Кремъл е съюзник на диктатора Асад. Израел и Русия са се разбрали. На втори поглед това има смисъл.

Хората в Сирия са свикнали с експлозии, гражданската война продължава вече пет години. Въпреки това тази седмица жителите на предградието на Дамаск Меце бяха шокирани в съня им в 4 ч заранта. Не само експлозията беше необичайна, а и нейната най-вероятна причина. Според сирийската новинарска агенция Сана е ставало дума за израелско нападение. Израел изстрелял няколко ракети земя-земя от окупираните територии на Голанските възвишения. Те са улучили военното летище, намиращо се в близост до президентския дворец на Башар Асад. Това е второто нападение в рамките на две седмици.

Ако наистина зад атаката стои Израел, то тогава най-вероятно целта му е била оръжия от стратегическо значение, които се складират на летището, преди да поемат към "Хизбула" (ливанска терористична групировка, сражаваща се на страната на Асад – б. р.).

Сирийският режим реагира остро и за пореден път нарече Израел «враг». За Дамаск останаха само думи. Москва замълча.

Кремъл би следвало да гледа като на провокация израелските нападения по близки до правителството цели. В крайна сметка Русия се бие на страната на сирийския диктатор Асад. Но от Русия не идва никаква реакция.

Защо? Много просто – Русия и Израел свалиха напрежението помежду си и стигнаха до един вид прагматично съвместно съществуване. Преди близо година беше друго. Когато през септември 2015 г. руснаците разположиха бомбардировачи в Сирия, за да пазят режима на Асад, Израел беше загрижен, особено заради противовъздушната система S-400.

"Така руснаците могат да видят всеки самолет, който се вдига в Израел, което е огромен проблем", казва Алекс Тенцер, експерт по руско-израелски отношения.

Червената линия на Израел

От втората ливанска война през 2006 г., при която ливанските милиици от "Хизбула" обстрелваха Израел с хиляди ракети, Тел Авив обяви червена линия. За пръв път публично през април миналата година премиерът Бенямин Нетаняху я дефинира:

«Няма да допуснем "Хизбула" да получи модерни оръжия от Сирия или Ливан.»

Разполагането на руската противовъздушна система поставя под въпрос червената линия на Израел. Но вместо конфронтация с мощната Москва Израел избра внимателно сближаване. Ето защо през 2015 г. Нетаняху се отправи към Владимир Путин. Докато Западът налагаше санкции на Москва, израелците сложиха начало на разговори за по-тясна координация. От тогава правителствените ръководители всеки месец говорят по телефона и три пъти се срещнаха.

«Отношенията между Москва и Ерусалим стават все по-добри, също и между двете армии», казва Тенцер.

Амир Ашел, главнокомандващ на израелските ВВС, отиде в Москва, изработен беше механизъм за съгласуване на военните акции в Сирия.

«И двете страни имат стратегически интерес да не си пресичат пътищата», обяснява Тенцер.

Как точно това функционира, е тайна.

При случая с Израел важат други правила

Тал Инбар, ръководител на Института «Фишер» за въздушни стратегии на израелските ВВС, споделя мнението на повечето експерти – със сигурност Израел не уведомява предварително руснаците какви намерения има за нападения. Договореният механизъм цели да се избегнат сблъсъци във въздуха. По подобие на практиката при гражданското въздухоплаване.

Твърди се, че това ставало чрез посредници.

«Пилотите от различните ВВС никога не разговарят пряко помежду си», казва Инбар.

Преди няколко месеца механизмът е тестван и то успешно, когато руски боен самолет нахлу в израелското въздушно пространство и го напусна невредим. Точно обратното беше при Турция, когато тя свали руски самолет и това доведе до дълбока криза.

Ето защо не бива да ни учудва, че Москва мълчи, въпреки че Израел постоянно напада нейн тесен съюзник.

Още през октомври руският военен говорител Игор Конашенков предупреди САЩ, че всички удари срещу контролирани от режима територии се окачествяват като опасност за руските войници. Но при случая с Израел важат други правила.

"В Сирия Русия преследва геостратегически интереси и не иска да настройва срещу себе си нито една регионална сила, каквато е Израел», обяснява Тенцер.

Според него Израел е признал интересите на Путин в Сирия, въпреки че това би могло да има негативни последици за Ерусалим.

Русия спаси Асад, който е партньор на Иран и Хизбула, които пък се обявяват за унищожаването на Израел. Като ответен ход Русия дава карт бланш на Израел в Сирия: мълчи, когато Израел действа на сирийска територия, за да не допусне доставки за Хизбула.

Препечатваме публикацията от «WeltN24», интернет издание на «Шпрингер». Преводът е на Клуб Z.