Ден преди отбелязването на Международния ден за правата на човека ООН предупреди, че "реториката на фашизма" започва да се приема за нещо нормално, а човешките права са в риск.

Върховният комисар на ООН по правата на човека принц Зейд Раад Зейд ал Хюсеин също описа 2016 г. като "катастрофална година", пише "Индипендънт".

"2016 г. беше унищожителна година за човешките права по цял свят", каза той. "Ако продължаващата ерозия на внимателно създадената система на човешки права и върховенство на закона продължат да бъдат пренебрегвани, всички ще страдат", продължи той като имаше предвид войната в Сирия.

Близо 11 млн. сирийци са напуснали домовете си от началото на гражданската война през март 2011 г. и около 1 млн. от тях поискаха убежище в Европа.

Сред причините да описва така негативно 2016 г.  йорданският принц посочи - огромната бежанска криза, екстремистките движения, които подлагат хората на "ужасно насилие", климатичните промени и увеличаващите се икономически неравенства. Той предупреди, че провалът на много от лидерите в света да се справят с тези проблеми е довело до появата на формации, които "експлоатират страховете, разпространяват невярна информация, разделят хората и правят обещания, които не могат да изпълнят". 

Неговите коментари идват след Брекзит, победата на Доналд Тръмп в САЩ и загубата на италианския премиер Матео Ренци на референдума за коституционните промени.

"В някои части на Европа и в САЩ реториката срещу чужденците, пълна с разяждаща отрова и омраза, расте до плашещи нива и все повече няма кй да й се противопостави", каза още Хюсеин.

"Фашисткото говорене вече не е прикрито в някакъв таен подземен свят на фашистите. То става част от нормалния всекидневен дискурс", допълни той.