Умопомрачителните 227 милиона евро е спечелил Кристиано Роналдо през 2015 г. от футбол, спонсорство и реклама, разкрива компанията на неговия мениджър Жорже Мендеш "Гестифут".

По този начин фирмата опитва да защити клиента си, уличен от организацията "Футбол лийкс", че укрил данъци за десетки милиони чрез офшорни компании на Вирджинските острови.

"Гестифут" разпространи данъчната декларация на Роналдо за 2015-а, от което обаче не става ясно какъв е размерът на внесения от футболиста на "Реал" (Мадрид) данък в испанската хазна.

Данъчната декларация на Кристиано Раналдо. Снимка "Гестифут"/"Дейли Мейл"

23,5 милиона евро прибрал Кристиано от заплатата и премиите си в "Реал". Останалите над 200 млн. са от рекламни договори, най-големият от които с американския гигант за спортни стоки "Найки".

227 млн. за година означава, че Роналдо е заработвал средно по 622 788 евро на ден, 4,4 млн. на седмица, 19 млн. на месец... Изглежда са верни прогнозите, че португалецът скоро ще стане милиардер. Той влага вече парите си във верига хотели с неговото име и номер - два заработиха, остава на първо време за бъдат открити още толкова.

В момента обаче Кристиано изглежда е притеснен от публикацията на "Футбол лийкс". Там се твърди, че е укрил на Вирджинските острови 63,5 млн. евро от контракти, които касаят имиджовите му права. Това се е случило през 2014 г.

В документите на "Футбол лийкс" излезе още едно име - Жозе Моуриньо, също човек на всемогъщия вече Жорже Мендеш.

В изявление до медиите, към което е прикрепена данъчната декларация на Роналдо, се казва, че Моу и Роналдо отлично разбират задълженията си като данъкоплатци във Великобритания и Испания. Двамата не били извършили нищо нередно. Жозе се закани, че ще съдии медиите, които пубикуват информацията , че е укрил данъци.