"Нивата на дезинформация, на базата на които се взимат решенията на външни играчи за Украйна и Крим, са катастрофални", обяви в Москва Картър Пейдж, съветник на новоизбрания президент Доналд Тръмп.

Според него историята на събитията през последните години в Украйна и в частност в Крим е един от най-крещящите примери за "фалшиви новини" в най-ново време.

"Убеден съм, че ще се открият нови възможности за проедоляване на неверните представи и погрешната посока, които бяха предприети по отношение на Украйна", коментира Пейдж пред журналисти в отговор на въпрос на агенция РИА "Новости" дали по негово мнение новата администрация на САЩ ще признае присъединяването на Крим към Русия и каква роля ще играе украинския въпрос в политиката на кабинета на Тръмп.

Президентският съветник говори и за разширяване на сътрудничеството с руски фирми. Според него в близко бъдеще възможностите за връзките с частни руски компании ще бъдат максимално благоприятни.

"Американските, точно както и европейските компании, са заинтерерсвани към връщане на руския пазар. И техните интереси засягат широк спектър от различни отрасли", заяви Пейдж. Той допълни, че вече работи върху няколко перспективни проекти с руски компании.

Картър играе в момента ролята на мост между Кремъл и новата американска администрация. Той беше в началото на предизборната кампания в Щатите външнополитически съветник на Тръмп. ФБР го разследва през лятото за тесни контакти с бизнесмени и високопоставени лица в Москва. Тогава Пейдж окачестви действията на разследващите като "лов на вещици". Съветникът на Тръмп е работил през 2000-та година в Русия в инвестиционни банки.