Полицията в Ротердам е арестувала в сряда 30-годишен мъж, заподозрян, че подготвя терористичен акт, съобщи днес холандската прокуратура.

У задържания властите са намерили автомат АК-47 с два пълнителя, незаконни материали за фойерверки, мобилни телефони, 1 600 евро и снимка на знамето на Даеш, се казва в съобщението. 

"Той е заподозрян, че е подготвял терористично престъпление, но нямаме информация за подробностите", казва говорителят на прокуратурата Вим де Брьойн, цитиран от белгийският всекидневник "Либр Белжик".

Заподозреният е холандски гражданин, съобщава  изданието на уебсайта си.

То отбелязва, че Холандия е в състояние на тревога за тероризъм от атентатите в Париж през ноември 2015 г.;  270 граждани на страната са се присъединили към Даеш в Сирия и Ирак и 40 от тях са се върнали. Властите се опасяват от терористични нападения заради пораженията, които Даеш търпи от международната коалиция. 

Междувременно АФП съобщи, че френското правителство е подготвило законопроект да продължи до 15 юли 2017 г. извънредното положение след атентатите от 13 ноември 2015 г. Това ще е петото поред продължение. Последното беше след атентата в Ница на 14 юли т.г., в който загинаха 84 души. Целта е извънредните мерки за сигурност да обхванат и периода президентските избори през април и май догодина.