Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред БНТ, че ако има предсрочни избори това не означава, че в страната ще има хаос.

"Ние сме заявили още в момента на нашата оставка, че очевидно нямаме легитимация. Управлението има смисъл само тогава, когато е качествено - стабилно мнозинство, ясна програма и кой да носи оговорност. Колкото по-често се правят избори, толкова по-често се мери пулса на хората. Ние сме под един рационален натиск, който продължава да смята, че ще настъпи хаос - нещо, което аз не споделям. В момента, в който най-голямата партия е изчерпала доверието на хората, да се правят експерименти с втората, третата, четвъртата е губене на време", каза Горанов.

Той припомни, че партиите от сегашното управление не са се родили заедно.

"Когато седнахме с тях в края на 2014 г. си говорихме за принципи, политика, какво бихме могли да помогнем на страната. Трябва да се мине през презареждане. Нали не очаквате да спре държавата", каза Горанов.

Той уточни, че не е чак толкова суетен да си мисли, че икономиката работи "само заради нас".

 "Ние дадохме възможност тя да се развива спокойно, по правила", каза Горанов.

Той заяви, че 300 лв. за минимална пенсия ще има, "когато общите разходи се удвоят, когато си ги изработим". Според Горанов ГЕРБ не е решил, че трябва да посочи еврокомисар.

"Трябва в Наказателния кодекс да създадем хипотеза "популизъм", тя е изключително вредна. Плъзнал е в цяла ЕВропа - очевидно сме част от това общо европейско семейство", каза още Горанов.

Според него ГЕРБ в този мандат е бил медиатор между партиите от мнозинството и си е платил цената за това. Той изрази опасения от перспективата БСП да влезе във властта.