Влаковата композиция, която се взриви в шуменското с. Хитрино и причини 5 жертви до момента, е превозвала пропан-бутан и пропилен от Бургас през Русе до Румъния. Това съобщи по Нова тв Станко Станков, управител на фирмата „Булмаркет ДМ”, превозвала цистерните.

Станков се включи по телефона от Хитрино, но се разбра, че и той не можел да достигне до мястото на инцидента, защото районът е отцепен от органите на реда.

Повечето цистерни (общо 26) са били пълни с пропан-бутан, а останалите с пропилен, обясни Станков. И двете субстанции са лесно възпалими. Поръчката била за румънска компания, каза още управителят на компанията.

„Категорично са спазени всички правила за превоз. Ние повече от 10 години превозваме опасни товари, имаме опит, правила за работа в компанията, инструкции. От това, което имам като информация, няма нито едно нарушение по цялата процедура. От управленска гледна точка не виждам нито един пропуск в цялата процедура”, заяви Станко Станков.

Той призова да се изчака следствените органи да установят каква е причината за инциденти, за да няма спекулации.

Станков заяви, че пострадали служители на фирмата нямало. В композицията били двама машинисти, които в момента се разпитвали.