С номинацията на ген. Румен Радев БСП са хвърлили в шок и източните, и западните посолства. Това заяви депутатът от левицата Кирил Добрев пред БТВ след въпрос дали кандидатурата на Радев е била съгласувана с руския разузнавач Леонид Решетников. 

Решетников и лидерът на БСП Корнелия Нинова имат разминаващи се версии за случилото се. Като задочните им реплики в последните дни преминаха в обвинения, че всяка от страните лъже. За свидетел беше въвлечен и Венцеслав Стефанов, който уредил срещана помежду им.

Според Добрев Нинова се е срещнала с Решетников месец след като е била известна номинацията на Радев. Направени били и три срещи с американския посланик отново след номинацията. На "Позитано". Те били само информирани с каква кандидатура ще се явява БСП на президентските избори, обясни Добрев.

"Корнелия е много сериозен човек. Тя играе за победа. И с тази номинация хвърли в шах посолствата. И западните, и източните", каза Добрев.

"Направени са три срещи с американския посланик. Ако ген. Решетников е разузнавач, то не си представяте, че американският посланик е музикален педагог. Искаме да внушим, че някакви решения се вземат не в БСП, а на някакви други места. От май месец това не може да се случи", разясни депутатът.


Според него президентът Росен Плевнелиев вкара страната в политическо безвремие. Добрев заяви, че държавният глава е трябвало да направи служебен кабинет веднага, а не един месец да се правят "псевдо разговори и консултации". Той допълни, че скоро ще стане ясно, че Плевнелиев е срещнал проблеми с това да състави кабинет, защото всички, до които се е допитал, са му отказали.

"Ако някой иска да ангажира Радев по-рано с решения и участия, то тогава и Росен Плевнелиев, и Маргарита Попова могат спокойно да подадат оставка и в действие да влезе Румен Радев". По думите му, когато бъде казано, че предстоятпредсрочни избори, държавната администрация буквално спира да работи. "Не знам какво прави Плевнелиев, но това е загуба на политическо време. Държавата не работи", допълни той.

"Когато ГЕРБ и БСП няма да участват в ново управление всичко е безсмислено. Тече политическо безвремие и милиони се харчат на всяко заседание на Министерския съвет", заяви Добрев.

Реформаторите за последно виждат парламента отвътре, добави още той.