Актьорът Майкъл Дъглас изрази възмущението от прекалено дългия изборен период в САЩ и от „октомврийската изненада“ – разследването на ФБР срещу Клинтън, обявено в последните дни преди изборите. 

„Всичко това доведе до дълбоко разделение в страната ни днес – имаме 40 процента гневни хора, представлявани от Тръмп, и още толкова от другата страна, които подкрепяха Хилъри – каза актьорът пред Крисчън Аманпур в студиото на Си Ен Ен в Лондон.  Като демократ и човек, който се е срещал с Доналд Тръмп, аз мисля, че той е много приятна личност. Но аз бях за Хилъри Клинтън. Най-важното сега е да сложим край на тази вражда.“

Водещата припомни, че с филма „Уолстрийт“ Дъглас е персонифицирал алчността, довела до пропастта между бедни и богати, от която днес по цял свят хората се възмущават, и в крайна сметка – до популистката реакция срещу тази реалност. А актьорът отвърна колко изненадан е бил, когато образът на Гордън Геко – „един от най-големите съвремени злодеи“ – се е превърнал за много банкери в източник на вдъхновение и обект на възхищение с костюмите, парите и властта си.

Бях поразен да разбера, че на тях въобще не им пукаше, че той е нарушава закона, търгува с вътрешна информация и влиза в затвора – те го смятаха за герой! Това ми отвори очите за много неща, които не подозирах, докато снимахме филма.“

Според Майкъл Дъглас днес има огромни несъответствия в разпределението на богатството в САЩ. Преди сред основните фактори за силната икономика е била силната средна класа, но сега тя е болна.

Ние се гордеехме с това, че ако работи усърдно, всеки имигрант може да стигне до средната класа, да си купи къща, да изпрати децата си на училище… Това вече не се случва“. 

Водящата припомни, че предците на Майкъл Дъглас са имигранти, дошли в Америка от Русия, като спомена и текста, изпратен от Кърк Дъглас до „Хъфингтън пост“. Стогодишният вече баща на Майкъл пише, че днешната Америка, която до голяма степен демонизира имигрнатите, не е неговата Америка, която е посрещала и давала подслон на имигранти от цял свят.

Майкъл Дъглас разказа, че дядо му и баба му са били руски евреи, пристигнали в Америка от Беларус през 1914 г., без да знаят и дума английски. Но дядо му е работил усилено, успял е изпрати баща му в колеж, и той е направил забележителната си кариера в киното.

Това, което повечето хора не знаят, е колко мащабна благотворителна дейност е развивал Кърк Дъглас през целия си живот – защото вярва, че светът трябва да стане по-добро място. През кариерата си той е натрупал голямо състояние, а сега е раздал огромна част от него за благотворителност.

Мисля, че позицията на баща ми не е само срещу съществуващата враждебност и призивите за изграждане на стени, това го има и в Европа. Той иска да припомни, че по неговото време например католиците не са били приети добре навсякъде, съществували са силни настроения и срещу евреите. Но сега всички живеят заедно, въпреки че за разлика от повечето страни в Европа, Америка е построена от имигранти и техните наследници. Затова мисля, че да обвиняваме имиграцията за настоящите си икономически проблеми, наистина не е честно.“

Накрая Дъглас разказа, че предишния ден се разхождал из Лондон, където имало доста строителни площадки, и от там се чувала румънска и всякаква друга имигрантска реч.

„Но най-важното специално за нас американците е да не забравяме, че сме нация от имигранти.“

"Площад Славейков"