ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ — България ще трябва да кани експерти от другите страни-членки да оценяват мерките за безопасност в ядрената й централа най-малко веднъж на шест години, като първата тематична партньорска проверка трябва да е през 2017 година.

Това следва от ревизираната директива за ядрената безопасност, по която държавите-членки на ЕС се споразумяха днес. Измененията са в отговор на ядрената авария във Фукушима, Япония, през март 2011 година. ЕС проведе серия от стрес тестове на всички ядрени централи на неговата територия и изводите от тях са основа за ревизията на директивата.

Тя задължава всяка страна от съюза да приеме национална законова рамка за ядрена безопасност, като елементите на тази рамка сь стандартизирани в по-голяма степен отпреди. Те представляват валидни за целия ЕС критерии за ядрена безопасност и обхващат целия жизнен цикъл на ядрените инсталации – от избора на мястото им през проектирането, строителството, пускането и извеждането от експлоатация и подготвеността им на място да реагират на извънредни ситуации.

Ревизираната директива поставя по-високи изисквания за независимост на националните ядрени регулатори и насърчава обмена на информация между тях. Тя уточнява видовете информация, които ядрените централи са длъжни да дават на населението. 

Освен шестгодишните партньорски проверки държавите с АЕЦ ще трябва на десет години да правят самооценка на рамката и органите си за ядрена безопасност и до осигуряват партньорско участие в нея.