Френският съд прати бившия министър, отговарящ за бюджета, Жером Каюзак в затвора за 3 години по обвинение в укриване на данъци и пране на пари, съобщи в. "Гардиън". Каюзак бе лицето на кампанията на Оланд за честно плащане на данъците през 2012-2013 година.

Аферата "Каюзак" бе ключова за загубата на популярност на френските социалисти и нанесе особено тежък удар за президента Франсоа Оланд, лично избрал политика за поста.

Жером Каюзак става член на Социалистическата партия още като младеж, но влиза в политиката като депутат през 1997 г. През 2010 г е избран за президент на парламентарната бюджетна комисия, а през 2012 г се включва в кампанията на Оланд за президент, като отговаря за финансовите и бюджетните въпроси. След победата новият президент му дава длъжността на младши министър по бюджета, позиция към Министерство на икономиката и финансите.

Част от кампанията на социалистите е обещанието и конкретни политики за борба срещу избягването на данъците от богатите, тежка тема след световната икономическа криза, настъпила през предишния мандат.

През март 2013 г информационният сайт Mediapart публикува  запис от далечната 2000 г, в която Каюзак и мениджърът на имуществото му Ерве Дрейфус обсъждат банковите сметки на бъдещия министър, който казва, че вече му е излишна сметката в Обединената швейцарска банка (UBS). След разследване се установява, че е преместил парите си в друга сметка извън страната.

Скандалът го сваля от поста му за дни, на 19-и март вече е подал оставка, но настоява, че е невинен. На 2 април обаче признава в своя блог, че е имал тайна сметка в чужда банка за последните 20 години. Социалистите го изключват на 9 април, а прокуратурата започва делото, което приключи тази седмица с осъдителна присъда. Каюзак и бившата му съпруга Патрисиа Менар, която също ще прекара 2 години в затвора, са държали бизнес за трансплантиране на коса, ползван от най-известните французи, от който са укрили данъци и изпрали милиони, движейки парите между Швейцария, Сингапур и офшорния остров Ман.

Не бе изненадващо и тази година, когато името на Каюзак се появи в документите "Панама", най-големия теч в историята, разкриващ десетки хиляди офшорни сметки. Бившият министър е притежавал и компания на Сейшелите. Местните власти разпитват още през 2013 г. фирмата за офшорки "Мосак Фонсека", от чийто архиви е течът, но те твърдят, че са прекъснали работата с Каюзак, тъй като е политическа фигура.

И макар че ще изкара присъдата си в удобен затвор на лек режим, Каюзак не може да се занимава с финанси в следващите 5 години и вероятно никога няма да си намери работа в тази сфера.