"Лъч надежда за разрешаването на конфликтите по света - от Сирия до Судан"- така колумбийският президент Хуан Мануел Сантос определи споразумението за прекратяване на 52-годишната гражданска война в страната си, предаде "Ройтерс". Сантос днес получи Нобеловата си награда за мир на специална церемония в столицата на Норвегия Осло. В отсъствието на Боб Дилън колумбийският президент се оказа звездата на тазгодишните награди.

В речта си той даже цитира антивоенна песен на Дилън. Сантос обясни, че Колумбия е почерпила вдъхновение за постигането на мир от други точки на света като Южна Африка и Северна Ирландия.

Колумбийският президент получи наградата - златен медал, диплома и чек за 8 млн. шведски крони или 870 хил. долара, за своите усилия да прекрати военния конфрикт с марксистката групировка ФАРК, в който над 220 хил. души загубиха живота си.

"Колумбийското мирно споразумение и лъч надежда в свят, засегнат от толкова много конфликти и толкова много нетолерантност", каза още той.

"То доказва, че това, което на пръв поглед изглежда невъзможно, при упорство може да стане възможно - дори в Сирия, Йемен или Южен Судан", заяви Сантос оптимистично пред аудитория, която включваше както жертви на военни конфликти, така и норвежкия крал Харалд.

Революционните въоръжени сили на Колумбия или ФАРК не бяха поканени. Само един испански адвокат ги представляваше. При номинациите водачът на ФАРК Родриго Лондоньо беше предложен да сподели наградата заедно с Сантос, но Нобеловият комитет взе малко по-различно решение.

Мирното споразумение беше пред провал през октомври, когато колумбийските избиратели го отхвърлиха на референдум, защото било твърде меко с бунтовниците. Последва ревизия на споразумението и то беше одобрено от Конгреса миналия месец, но този път без да минава отново през референдум.

    В своята реч Сантос цитира и стих от една от любимите си песни на Дилън: "Колко още смърти са нужни преди той да разбере, че твърде много хора са умрели. Отговорът, приятели мои, се носи с вятъра" ( от Blowin' in the wind).

    Другите награди - за литература (в отсъствието на Боб Дилън, факт, който беше детайлно дискутиран от медиите по света и срещна доста голямо възмущение), медицина, физика, химия и икономика - ще бъдат връчени тази вечер на церемония в Стокхолм.