От началото на 2017 г. срещите на върха на ЕС (Европейският съвет) и на Съвета на ЕС ще се провеждат в нова сграда за 321 млн. евро на име "Европа".

Тя представлява огромен куб от метал, стъкло и дърво, в която е вградена конструкция във формата на фенер.

Разположена в сърцето на европейския квартал между Берлемон, централата на Европейската комисия и Юстус Липсиус, досегашната сграда на Съвета, "Европа" включва 60 процента нова част и 40 процента стара част на проектирания през 1922 г. от архитекта Мишел Полак Резиданс палас в стил ар деко.

В над 70-те хиляди квадратни метра площ на "фенера" ще се провеждат двустранните и многостранните срещи на върха, съветите на министрите, работните групи, заседанията на Комитета на постоянните представители на държавите членки (КОРЕПЕР) - общо около 6 000 срещи годишно. В Резиданс палас ще бъдат офисите. Две топли връзки със съседната Юстус Липсиус ще осигуряват симбиозата на двете сгради. В по-старата от тях ще остане пресцентърът.

Една от заседателните зали.

Решението за строителството на Европа ЕС взема през 2004 г., когато съюзът се разширява с десет нови държави. Той започва да провежда всичките си срещи на върха само в Брюксел, за да намали разходите от предишната практика те да бъдат в различни европейски столици.

Юстус Липсиус е проектирана през 80-те години на миналия век, когато ЕС е имал 12 членки и се използва от 1994 г. Той не е замислен като място за срещи на върха и на съвети на министрите, които се провеждат сега там, се казва в информация на Съвета.

Подготовката за строителството на новата сграда започва през 2007-2008 г. заедно с изграждането на нова жп линия от близката гара "Шуман" до летището, разширението на едноименните подземна жп гара и метростанция. От 2008 до 2011 г. се строи само инфраструктурата, включително основите, а от 2011 до 2016 г. самата сграда.

Тя има покрив от 636 слънчеви панела, които осигуряват енергията, система за събиране на дъждовна вода за санитарни нужди и свръхмодерна система за регулиране на осветлението, температурата и влажността на въздуха.

Част от футуристичната сграда.

Фасадата се състои от 3 750 дървени рамки на прозорци събрани от цяла Европа. Те от една страна въплъщават идеята за устойчиво развитие, в което се използват рециклирани материали, от друга - символизират майсторството на занаятчиите от Стария континент.

"Фенерът" свети с отразена светлина от лампи инсталирани по вътрешната страна на фасадите.

"Европа" има три зали за срещи със съответно 330, 150 и 80 места и 32 кабини за преводачи, три зали за приеми и десет други зали за срещи, отделна зала за пресконференции със 120 места, кафене, стол и около 250 офиса.

Проектант на сградата е съвместно предприятие между архитектурните бюра Samyn and Partners (Белгия), Studio Valle Progettazioni (Италия) и Buro Happold (Обединено кралство).