Двама бивши служители на консултантската къща "Прайс Уотърхаус Купърс" се изправят пред съда в Люксембург днес, за да обжалват присъдите си, за разкриване на конфиденциална информация в аферата "Люкслийкс".

Французите Антоан Делтур и Рафаел Але получиха на 29 юни съответно 12 месеца затвор и 1 500 евро глоба и 9 месеца затвор и 1 000 евро глоба по обвинения за кражба, нарушение на професионалната тайна, незаконно проникване в информационна система и незаконно използване на документи.  Те обжалват присъдите.

Благодарение на тях преди две години на бял свят излязоха споразумения на фискалната администрация на Люксембург с над 300 мултинационални компании, които бяха спестили стотици милиарди евро от данъци, т.нар. афера "Люкслийкс".

Тя засегна репутацията на председателя на Европрейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е бил министър-председател на Великото херцогство в продължение на 19 години до 2013 г.

Френският журналист Едуар Перен беше оправдан от първоинстанционен съд по обвинения за това, че е използвал документи предоставени му от Делтур и Але в свои предавания по тв канала "Франс 2" през май 2012 г. и юни 2013 г.

Според прокуратурата на Люксембург, цитирана от агенция "Франс прес", обвиненията към Перен са неразделно свързани с тези срещу Делтур и Але.

Разкритията "Люкслийкс" обиколиха света благодарение на публикация на Международния консорциум за разследваща журналистика.