Британската неправителствена организация "Оксфам" публикува днес списък на най-вредните според нея данъчни убежища по света, заради които правителствата не събират достатъчно приходи да се борят с бедността.

Начело на списъка са Бермудските, Каймановите острови и Холандия. Следват ги Швейцария, Сингапур, Ирландия, Люксембург, Кюрасао, Хонг Конг, Кипър, Бахамските острови, Джърси, Барбадос, Мавриций и Британските Вирджински острови. Между 15 и 20 място се появява и Белгия.

Обединеното кралство не фигурира в списъка, но територии, за които то в крайна сметка отговаря, са в него: Каймановите острови, Джърси, Бермудските и Британските Вирджински острови.

Организацията е съставила списъка като е изследвала степента, в която страните в него използват най-вредните данъчни политики като нулева ставка за корпоративните данъци, предоставяне на несправедливи и непродуктивни облекчения и липса на сътрудничество с международните мерки срещу избягването на данъци.

Избягването на на данъци от международните корпорации коства на бедните страни по 100 милиарда долара годишно, смята Оксфам.

Докладът на организацията показва, че данъчните убежища са само част от проблема. Страните по света режат данъчните си приходи, защото се състезават да привличат инвестиции, пише в документа. Средната корпоративна данъчна ставка на страните от Г-20 е била 40 на сто преди 25 години, днес тя е под 30 на сто, пише Оксфам.Тя дава пример с Кения, където данъчните облекчения струват 1 милиард долара годишно, два пъти колкото бюжета на тази страна за здравеопазване. 

Когато данъчните приходи намаляват, правителствата балансират бюджетите си като намаляват обществените разходи или повишават данъци като ДДС, които непропорционално обременяват бедните. Например  0.8 процента съкращение на корпоративните данъчни ставки в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие между 2007 и 2014 г. е било частично компенсирано с 1.5 на сто увеличение на средната стандартна ставка на ДДС между 2008 и 2015 г., пише Оксфам.