Преди почти 2 години изглеждаше, че легендарната марка смартфони Nokia ще потъне в забвение, подобно на Motorola и Siemens, които имаха най-добрите свои постижения в зората на умните телефони. Microsoft Lumia зае мястото й до тази година, когато финландците обявиха, че ще възродят бранда, който "свързва хората".

Това ще стане с два варианта на Nokia D1C, които ще видим по всяка вероятност след Нова година. В интернет изтекоха характеристиките на новия флагман.

Подобно на iPhone, някои модели на Samsung, LG и Sony, двeте конфигурации ще се различават външно по диагонала на дисплея - 5 и 5,5 инча, в обсега на голям смартфон и малък фаблет. Разлики обаче ще има и в камерите - 13 и 16 мегапиксела външни и 5 и 8 мегапиксела вътрешни, както и в оперативната памет - 2GB и 3GB. Процесорът ще е един и същ - осемядрения Qualcomm Snapdragon 430, а операционната система - последния Android 7.0 Nougat. Дисплеят ще е FullHD. Дотук - нищо изненадващо.

Китайският сайт Gizmochina обаче твърди, че HMD Global, които стоят зад възраждането на Nokia, са планирали впечатляващо ниски цени, за да ударят силно конкуренцията. И по-точно - 150 долара за малкия вариант и 200 долара за големия. Това са много добри цени за модели от средния клас и ще удари китайските компании като Xiaomi, Meizu и Lenovo, които и досега предлага по-евтини устройства от американските и корейските гиганти.