За по-малко от 10 дни Доналд Тръмп разгневи за втори път Китай, който побърза да скръцне със зъби.

Пекин изрази сериозно безпокойство от изявленията на новоизбрания президент на САЩ, който вчера заплаши да поддържа отношения с Тайван, предаде АФП. Тръмп допусна вчера в интервю за телевизия "Фокс нюз", че може и да не признае принципа за "един Китай", залегнал в двустранните отношения от 1979 г. насам.

"Ако Вашингтон се откаже от този ангажимент, повече няма да може да става дума за стабилно и постоянно развитие на отношенията ни", предупреди говорител на китайското външно министерство.

Китай изисква от всяка страна, която желае да поддържа дипломатически отношения с него, да признае, че има един-единствен официален представител на Китай и това е Пекин. Тази формулировка пречи на Тайван да стане официално независим, макар да е политически отделен от континентален Китай от 1949 г., след като хората на Чан Кайши се спасяват там, победени в гражданската война от силите на Мао Цзедун.

САЩ прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайван преди 37 години, но продължават да му продават оръжия.


 
Същевременно англоезичният китайски вестник "Глоубъл пост" отправи и недвусмислена заплаха. В статия, публикувана в изданието се казва, че Тръмп "разбира от дипломация колкото едно дете". Следва предупреждение, че ако следващият американски президент подкрепи открито независимостта на Тайван и увеличи продажбите на оръжие за острова, Пекин може да започне да подкрепя "вражески на САЩ сили".

Тръмп вече разгневи Китай на 3 декември. Това стана след негов телефонен разговор с тайванската президентка Цай Ингвен.