Цените на петрола надхвърлиха 57 щатски долара за барел за първи път от юли 2015 година насам, предаде „Ройтерс“. Повишението е с 6,5% след като страните от ОПЕК постигнаха с Русия и други страни производителки договореност да намалят предлаганите количества на пазара.

Коалицията от страните производителки на петрол извън ОПЕК бе предвождана от Русия и включва Оман, Мексико и Казахстан. Преди седмица те подписаха споразумение с картела да доставят до 558 хиляди барела дневно, като Москва се съгласи да поеме над половината намаление.

Саудитска Арабия, която е най-мощният член на ОПЕК, обяви, че може още повече да намали производството си в сравнение с ангажимента, който пое заедно с другите 12 членки на организацията на 30 ноември, за дневен общ лимит от 1 милион барела.

Целта на производителите бе да прекъснат двугодишната тенденция на срив на цените, която сериозно удари приходите им.

Малко сред отварянато на борсите в Азия петролът сорт Брент поскъпна с 3 долара за барел и достигна цена от $57.89. Повишението за последните седмици е почти 20%.

Това доведе до ръст на акциите на световните енергийни компании като BP и Royal Dutch Shell – и двете отбелязаха ръст от над 10% този месец. Американските компании, фокусирани върху добива от шисти, Continental Resources и Anadarko Petroleum пък се радват на поскъпване на акциите с над 15%.

Брокерите внимават дали сделката ще бъде изпълнена и все още се съмняват дали всички участници ще удържат на думата си. Но подкрепата от страна на президента на Русия Владимир Путин и кралското семейство на Саудитска Арабия правят сделката да изделката да изглежда доста по-сериозна.