Реформаторският блок се събира отново рано във вторник, за да решава какво ще направи с мандата за съставяне на правителство, който президентът Росен Плевнелиев ще връчи на коалицията утре. Срещата на "Дондуков" 2 е обявена за 11 ч, а коалицията ще заседава непосредствено преди това, научи Клуб Z.

Очаква се този път заседанието да е във формат парламентарна група (без депутатите от ДСБ и депутати от Гражданския съвет, които формално са част от нея, но вече не са точно част от Блока - б.р.) и Изпълнителния съвет. На сбирката трябва да се реши дали РБ ще върне третия мандат за съставяне на правителство веднага на държавния глава или ще се опита все пак да излъчи премиер и правителство. Вторият въпрос е кой ще е човекът сред депутатите, който ще се яви в президентството за церемонията по връчване на мандат.

В петък първо от името на РБ съпредседателят й Найден Зеленогорски обяви, че е взето единодушно решение мандатът да бъде върнат веднага на президента, а оттам - да се отива към предсрочни парламентарни избори. Мотивът - от ГЕРБ заявиха неколкократно, че не виждат мнозинство в 43ия парламент, което да подкрепя ново правителство.

 
Въпреки че на изявлението на Зеленогорски присъстваха и депутати от СДС, няколко часа по-късно от "Раковски" 134 разпространиха съобщение, че позицията била "само на част от парламентарната група, няма окончателно решение и искат свикване на заседание на Изпълнителния съвет на РБ в понеделник. Днес то бе отложено за утре сутрин.
 
 
През уикенда зам.-председателят на СДС Румен Христов заяви, че Реформаторският блок можел да търси съставяне на правителство с премиер от ГЕРБ и "гръбнак" от министри от най-голямата партия. Не стана ясно дали сините се разграничават от позицията, споделена и от ръководството на ДБГ, и от здравния министър в оставка Петър Москов политически лица от Реформаторския блок да не участват в евентуален опит за съставяне на нов кабинет.
 
 
Самият Христов е едно от имената, което се върти като евентуален представител на ПГ на РБ, който да получи папката от Плевнелиев. Според конституцията третият мандат се връчва на избрана от държавния глава парламентарна група, която има седмица на разположение да представи кандидат за министър-председател.
Засега очакванията са все пак РБ да откажат мандата веднага. Другата опция, предпочитана от СДС, е мандатът да бъде взет, да се отиде на окончателни преговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и ако отново няма подкрепа - той да бъде върнат неизпълнен.