Приемате ли достатъчно холин всеки ден? Не знаете какво е "холин"? Не сте единствени.

Макар да е сравнително неизвестен, холинът всъщност е ключово хранително вещество, без което не можем, разказва в. "Вашингтон пост".

Според скорошно изследване близо 90% от американците не поемат нужното количество холин, за да функционира организма им нормално, а тялото ни произвежда твърде малко.

Холинът може да се нарече "витамин", много често го определят като витамин B4, но това не е напълно точно - учените не могат да се съгласят кое точно вещество е витамин B4, както и дали холинът въобще влиза в тази категория. Но за едно са единодушни - той е ключов за нормалното ни функциониране.

Друга причина за дефицита на холин е факта, че повечето храни не са богати на него, а тези, които са, не са сред максимално апетитните - черния дроб, мозъка, бъбреците и сърдечния мускул, кажи-речи всички "дреболий", консумирани от дедите ни, които обаче губят популярност днес. В по-малки количества се среща и в зелето, соята и спанака. Солидна доза има и в яйцето - но основно в жълтъка, който много хора избягват поради диетични причини.

За какво обаче ни трябва холинът? Както витамин D играе важна роля в абсорбирането на калций, така и холинът помага на омега-3 мазнините и "официални" витамини от Б-групата като фолиевата киселина да функционират както трябва.

Той е и прекурсор на молекулите на невротрансмитера ацетилхолин, който участва в много функции, включително паметта и координацията на движенията. Това е особено важно при бременни жени за техните деца и при новородени за правилното развитие на мозъка им. Ацетилхолинът е важен и за регулирането на сърдечния ритъм и всички мускули. Според новите изследвания поемането на холин може да помогне и на застаряващите мозъци да забавят ефектите от стареенето.

Веществото има роля в намаляването на риска от дефект на невралната тръба, мастна болест на черния дроб и други заболявания. 

Ако обаче започнете да приемате холинът като добавка, внимавайте с предозирането - според последните изследвания, то може да увеличи при мъжете риска от рак на простата.