Българска хранителна банка стартира днес първата национална кампания за повишаване на обществената информираност и привличане на максимален брой съмишленици в подкрепа на каузата за борба с разхищението на храна и с глада в страната – „Стани един от нас. Дари надежда!”

Организацията ще набира средства с DMS HRANA на номер 17 777 в подкрепа на нуждаещите се от хранително подпомагане. Целта е да се съберат средства, за да може хранителната банка да продължи да бъде свързващо звено между хранителната индустрия и социалните организации, така че излишната, но годна храна да достига до онези, които най-много се нуждаят от нея.

По данни на БХБ близо 670 000 тона годна за консумация храна се унищожават у нас всяка година, при положение, че над 1,58 милиона българи живеят под прага на бедността с по-малко от 330 лв. на месец.

Официалният старт на кампанията беше даден днес, а инициативата се осъществява с медийното партньорство на Клуб Z, сп. „Агрозона“, сп. „Регал“, БТА, „Труд“, тв „България Он Ер“, „Икономедиа“, предаването „На кафе“ по Нова тв. В кампанията ще участват представители на бизнеса и държавни институции подкрепящи и активно ангажирани с каузата за намаляване разхищаването на храна чрез преразпределянето й към нуждаещите се българи – деца в риск, самотни и бедни пенсионери, семейства в затрудения.

„Обемите на дарените храни постоянно нарастват - коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка. - БХБ е изправена пред предизвикателството да оползотворява увеличените количества при същите ограничени финансови ресурси и едва четирима служители. Макар и да отчита ръст от 66% на желаещите да дарят труд, организацията всекидневно има нужда от доброволци, които да участват в сортирането и разпределянето на дарената храна.“

„Нека не забравяме, че докато унищожаваме годни храни, според данни за бедността в страната, гладът е всекидневие за всяко 4-то българско дете и за всеки 2-ри възрастен човек, а всяко 5-о семейство живее в лишения, без достъп до пълноценно и балансирано хранене всеки ден“, каза още Миланова. И апелира:

„В тази връзка се  обръщаме и към всички желаещи да подпомогнат дейността ни финансово, да се включат в DMS кампанията ни „Стани един от нас. Дари надежда!“ и да дарят средства като изпратят кратко съобщение с текст DMS HRANA на номер 17 777. С всеки 1 дарен лев, Българска хранителна банка ще осигури 10 порции храна за нуждаещи се деца, възрастни или семейства в затруднение“.

Хранителната банка оперира от 2012 г. и е единствената организация в България, осъществяваща подобна дейност. Постигнатите резултати сами говорят за ефективността й. За петте си години работа банката е спасила над 1 200 тона храна, която е достигнала до над 60 000 човека в повече от 80 населени места в страната. През 2016 г. БХБ е успяла да достигне до двойно повече места в сравнение с 2015 г. и да подпомогне с 35% повече нуждаещи се.

С отпадането на ДДС за дарените храни от януари 2017 г., организацията очаква поне двоен ръст на обемите. Към момента през складовете на организацията всекидневно минава около 1 тон напълно годна за консумация храна.

Сред  дарените храни, най-голям процент имат млякото и млечните десерти – 37%, следвани от пресните плодове и зеленчуци – 34% от всички дарения. От БХБ отчитат също трайно нарастване на дела на дарените хляб, масла и консерви.

Българска хранителна банка е фондация с общественополезна дейност, чиято основа цел е да работи за намаляване на глада и ограничаване на разхищаването на годна за консумация храна в България. Помощта достига до деца, лишени от родителски грижи, хора с увреждания, кризисни центрове, многодетни семейства, комуни за хора със зависимости и др. Над 770 са доброволците - индивидуални и организирани (корпоративни, студенти, ученици), които всяка година се включват и даряват труд за каузата.

Присъединете се към каузата за намаляване разпиляването на храна и борба с глада като дарите средства – изпратете DMS HRANA на номер 17 777.